Blunder bij Oscars: Moonlight alsnog beste film

Zoals verwacht werd La La Land de grote winnaar van de Oscaruitreiking – maar de prijs voor beste film ging na een opzienbarende podiumblunder toch naar Moonlight

Nadat per abuis La La Land was voorgelezen, wordt alsnog het kaartje met Moonlight als winnaar getoond.
Nadat per abuis La La Land was voorgelezen, wordt alsnog het kaartje met Moonlight als winnaar getoond. Foto: Lucy Nicholson / Reuters

De Oscar-ceremonie is zondagavond geëindigd met een uiterst pijnlijke vergissing: per ongeluk werd de hitmusical La La Land uitgeroepen tot winnaar voor beste film. Maar die ultieme Oscar was voor Moonlight, de arthousefilm over een arme, zwarte, homoseksuele jongen die opgroeit in Miami.

Op het podium heerste aan het einde van de - verder perfect gelopen - gala-avond totale verwarring. De makers van La La Land waren al aan hun dankwoord begonnen toen duidelijk werd dat ergens een fout was gemaakt. Medewerkers van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers, dat de stemming verzorgt, kwamen het podium op.

In de rode envelop die Warren Beatty en Faye Dunaway hadden geopend, zat schijnbaar het verkeerde briefje. Toen bleek dat Moonlight van regisseur Barry Jenkins had gezegevierd, eindigde de avond in mineur.

Beatty voelde zich diep schuldig. Presentator Jimmy Kimmel probeerde grappen te maken over de vergissing, iets dat in de 89-jarige geschiedenis nooit eerder is voorgekomen. Jenkins zelf bedankte beschroomd de producenten van La La Land voordat hij alsnog zijn eigen dankspeech uitsprak. “Dit kon zelfs in mijn dromen niet waar zijn”, zei hij over de zegetocht van zijn film, die eerder de Golden Globe voor beste drama won. “Maar naar de hel met dromen, want dit is waar!”

Twitter avatar kibblesmith Daniel “Kibblesmith” Hey “La La Land” remember when you gave us that fake happy ending and then took it away How’s it feel

Eerlijke verdeling

La La Land was zondagmiddag de grote favoriet, tot de hoofdprijzen van de filmwereld eerlijk werden verdeeld. De musical werd wel zes keer beloond: onder meer voor beste actrice (Emma Stone) en beste soundtrack. Moonlight greep drie Oscars, Manchester by the Sea en Hacksaw Ridge wonnen elk twee maal.

Lees ook Dit zijn alle winnaars van de 89ste Oscaruitreiking

Al met de zeges van ‘Manchester‘ voor beste originele scenario en Moonlight voor beste scenario op basis van een bestaand werk was duidelijk dat het toch niet de avond van La La Land zou worden. De pas 32-jarige Damien Chazelle won wel de prijs voor beste regie, van de veertien nominaties wist de moderne musical er toch weinig te verzilveren. In Hollywood heerste de afgelopen weken het gevoel dat dit er aan zat te komen door een negatieve backlash tegen alle aandacht voor de musical met Ryan Gosling en Emma Stone.

Na een regenachtige parade op de rode loper aan Hollywood Boulevard begon de ceremonie in het Dolby Theatre met een spetterend dans- en zangnummer van Justin Timberlake. De verwachting - de vrees in sommige kringen - was dat de avond in politiek gewauwel zou vervallen. Er werd sporadisch politiek commentaar geleverd tegen president Trump en zijn gepland muur aan de Mexicaanse grens. Maar de toon was overwegend licht en geestig.

Bekijk ook onze fotoserie: Kimmel tweet met Trump, een verkeerde winnaar en andere hoogtepunten van de Oscars

Meer diversiteit in nominaties

Met de #OscarsSoWhite-controverse van vorig jaar was al korte metten gemaakt in de nominaties. Een divers gezelschap acteurs en filmmakers werd genomineerd voor een Oscar. Vervolgens was de eerste Oscar van de avond voor een zwarte moslim, Mahershala Ali, voor beste mannelijke bijrol in Moonlight.

Ook de zwarte actrice Viola Davis won, voor haar bijrol in Fences van regisseur Denzel Washington. Hij oogde teleurgesteld toen hij niet won voor beste film regisseur of mannelijke hoofdrol. Casey Affleck werd beste acteur volgens de Academy. Beste documentaire werd O.J.: Made in America. Zootropolis kreeg de prijs voor beste tekenfilm.

Kimmel legde met een van zijn eerste grappen een verband tussen de in Hollywood gehate Trump samen met Hollywood zelf. “Ik wil president Trump bedanken. Ik bedoel, weet je nog toen de Oscars vorig jaar racistisch gevonden werden? Dat is dankzij hem wel voorbij.”

De tweets over Kimmels ontspannen, positieve stijl waren lovend: Zo schreef Ellen DeGeneres, die de Oscars presenteerde:

Twitter avatar TheEllenShow Ellen DeGeneres .@JimmyKimmel, you’ve got this job for life. #Oscars

Een hoogtepunt was het moment, middenin de show, toen een groep stomverbaasde toeristen de zaal in werd geleid zonder het te beseffen. In verwarring poseerden ze met Denzel Washington en zoenden ze Meryl Streep - de Oscarceremonie kreeg een ‘gewoon’ sausje.

Een van de politieke statements van de avond was afkomstig van een afwezige winnaar. De Iraniër Asghar Farhadi, maker van The Salesman, werd gelauwerd voor beste buitenlandse film. Hij was uit protest tegen de president afwezig, maar sprak zich via een verklaring uit tegen het - overigens al lang gesneuvelde - decreet van Trump, waarmee hij poogde om bezoekers uit zes moslimlanden tijdelijk te weren. “Het schept angst om de wereld te verdelen in de VS en ‘onze vijanden’”, liet de regisseur weten. “Een misleidende rechtvaardiging voor agressie en oorlog.”

De rehabilitatie van Mel Gibson ging zondag door in Hollywood. Na een jaren lange pariastatus vanwege zijn alcoholmisbruik en ander wangedrag is Gibson weer in de armen gesloten met zijn oorlogsepos Hacksaw Ridge.