Beveiligers van PVV-leider Wilders extra gescreend

Dienst Bewaken en Beveiligen De politie voert een „extra check” uit op alle agenten rond Wilders. Aanleiding is het lek in zijn beveiliging dat vorige week bekend werd.

. De politie gaat de beveiligers rond PVV-leider Geert Wilders aan een „extra check” onderwerpen. De veiligheidscontrole betreft medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die direct of indirect betrokken zijn bij de beveiliging van Wilders, meldde de politie zaterdag. Indien daartoe aanleiding bestaat, volgt nog een ‘uitvoerige aanvullende screening’. Wat de extra controle precies inhoudt, kan de politie niet zeggen. Wel meldt een woordvoerder dat die al bezig is.

Aanleiding voor de extra controle is dat een van de agenten bij de DBB verdacht wordt van witwassen en het delen van vertrouwelijke politie-informatie in de privésfeer, zoals het OM vrijdag bekendmaakte nadat NRC eerder vorige week over de kwestie had bericht. De agent, Faris K., is maandag opgepakt en buiten functie gesteld. Hij was verantwoordelijk voor de zogeheten omgevingsscans: het verkennen van plekken waar Wilders op bezoek ging.

K. werd eerder veroordeeld voor het lekken van informatie. De politierechter veroordeelde hem in februari 2008 tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur. K. was toen werkzaam bij de politie in Utrecht. Bij zijn screening voor de DBB is die veroordeling meegewogen, zo verklaart de politie tegen NRC.

Nog twee agenten op non-actief

Vrijdag werd bekend dat twee andere voormalige medewerkers van de dienst, actief rond de beveiliging van Wilders, in 2016 op non-actief zijn gesteld, omdat ze eveneens verdacht worden van witwassen. Het onderzoek naar hen is volgens de politie „bijna afgerond”.

Korpschef Erik Akerboom verklaarde woensdag dat de veiligheid van Wilders „voor zover nu bekend” niet in gevaar is geweest. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) herhaalde dat vrijdag nog eens na de nieuwe onthulling over de twee DBB-medewerkers.

De PVV-leider liet op Twitter weten zich ‘kapotgeschrokken’ te zijn van de onthullingen. Hij maakte donderdag bekend alle campagneactiviteiten op te schorten totdat „alle feiten met betrekking tot het onderzoek” boven tafel zijn gekomen. Wilders vindt dat het kabinet ten onrechte de indruk wekt dat hij veilig is. „Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin”, aldus Wilders dit weekend op Twitter.

Commentaar pagina 17