2,6 miljoen voor nabestaanden Joodse Hagenaars

Het gaat om “immorele” naheffingen die Joodse huiseigenaren na de oorlog voor hun geroofde bezit moesten betalen aan de gemeente.

Foto Jerry Lampen / ANP

Den Haag wil nabestaanden van Joodse huiseigenaren die na de Tweede Wereldoorlog onjuist zijn behandeld door de gemeente compenseren. In totaal wordt er 2,6 miljoen gereserveerd. Dat heeft het stadsbestuur maandag bekend gemaakt.

Het gaat om “immoreel opgelegde erfpachtcanons en straatbelasting aan de Joodse gemeenschap”. Tijdens de oorlog onteigende Nazi-Duitsland al het onroerend goed van Joden. Uit onderzoek in december vorig jaar bleek dat Den Haag vervolgens niet-betaalde erfpachtcanon en straatbelasting na de bezetting alsnog oplegde aan Joodse huiseigenaren, onder wie mensen die terugkeerden uit kampen. De gemeente erkent nu dat deze naheffingen onterecht waren.

Moreel rechtsherstel

De 2,6 miljoen is vastgesteld op basis van de hoeveelheid geld die de gemeente heeft geïnd na de oorlog. Dit bedrag is aangepast naar de actuele waarde en is bedoeld als “moreel rechtsherstel” aan de Joodse gemeenschap. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het besluit.

Joodse organisaties, waaronder de Stichting Joods Erfgoed, hebben instemmend gereageerd op het voorstel en denken dat het voorgestelde bedrag genoeg zal zijn om nabestaanden te compenseren. Ook zullen zij de gemeente helpen om vast te stellen wie er aanspraak maakt op compensatie. Nadat nabestaanden zijn uitgekeerd zal het overgebleven geld ter beschikking worden gesteld aan de Joodse gemeenschap. Naast de uitkering heeft de gemeente ook een aantal andere voorstellen gedaan. Zo wil het stadsbestuur onder andere een gedenksteen plaatsen bij een voormalig Joods weeshuis.

Lees ook: Compensatie joodse erfpacht naar gemeenschap

Meerdere steden hebben zich aan vergelijkbare naheffingen schuldig gemaakt. In Amsterdam moesten Joodse huiseigenaren na de bezetting niet betaalde erfpacht tijdens de oorlogsjaren betalen. In sommige gevallen werden er zelfs boetes uitgedeeld. De stad besloot daarom in juni vorig jaar om 10 miljoen euro ter compensatie vrij te maken voor de Joodse gemeenschap. Naar aanleiding van de conclusies in Amsterdam besloot de gemeente Den Haag ook een onderzoek in te stellen.