Ajax maakt geen fout en blijft in spoor van Feyenoord

Het wint met 4-1 van Heracles Amelo. Go Ahead verliest van Vitesse (1-3), AZ-PEC Zwolle eindigde in een gelijkspel (1-1).

Matthijs de Ligt scoort en viert de 2-1 met
Matthijs de Ligt scoort en viert de 2-1 met Foto ANP

Ajax heeft zondagavond geen fout gemaakt in de strijd om het kampioenschap. Het won het thuisduel met 4-1 tegen Heracles Almelo. De nummer twee van de eredivisie nam pas na rust afstand. Door de zege van de Amsterdammers blijft het verschil met koploper Feyenoord vijf punten.

Kasper Dolberg opende halverwege de eerste helft de score voor Ajax. De veelscorende spits, Samuel Armenteros, zette zijn ploeg via een kopbal op gelijke hoogte. In de eerste helft waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Na rust nam Ajax al snel afstand van de club uit Almelo. Via een kopbal van de 17-jarige verdediger Matthijs de Ligt en een fraai afstandschot van de Colombiaanse verdediger Davinson Sánchez. In de laatste minuut bracht Bertrand Traoré de laatste treffer op zijn naam.

Lees ook: Feyenoord dichter bij kampioenschap na overwinning op PSV

AZ pakt op valreep punt tegen PEC Zwolle

Tien minuten voor het einde heeft invaller Fred Friday zijn club AZ nog een punt bezorgd in het thuisduel tegen PEC Zwolle. Na de harde afstraffing in de Europa League tegen Olympique Lyon hadden de Alkmaarders een overwinning in de competitie hard nodig, maar ze maakten weinig aanspraak op de winst.De club uit Alkmaar was in de eerste helft wel de betere ploeg. Een vrije trap Derrick Luckassen ging net naast en de jeugdige aanvaller Guus Til raakte de paal. Het verdedigend spelende PEC Zwolle stelde er weinig tegenover. Alleen Danny Holla probeerde het een keer van afstand.

Na rust begon PEC zeer sterk. Queensy Menig schoot voorlangs en de Deense spits Nicolai Brock-Madsen, in de afgelopen wedstrijden zeer trefzeker, schoot de bal in het zijnet. Bij de derde poging was het raak voor de club van trainer Ron Jans. Middenvelder Ryan Thomas scoorde na een hoekschop. Menig kreeg nog een kans op de voorsprong verder uit te bouwen, maar hij faalde.

AZ probeerde terug te komen in de wedstrijd, maar dat ging zeer moeizaam. Er zat weinig lijn in het aanvalspel van de ploeg van trainer John van de Brom. Toch pakte AZ uiteindelijk toch een punt. Door de treffer van Friday blijft AZ op de vijfde plaats staan.

Go Ahead Eagles - Vitesse

Vitesse heeft voor het eerst in drie wedstrijden weer eens gewonnen in de Eredivisie. Uit bij Go Ahead Eagles werd het 3-1 voor de club uit Arnhem. Vitesse klimt daardoor naar de zevende plek, terwijl Go Ahead Eagles op de zestiende plek, slechts een puntje boven hekkensluiter ADO Den Haag, blijft staan.

De thuisploeg had meer balbezit, maar Vitesse creëerde meer kansen. Ricky van Wolkswinkel maakte in de 29ste minuut de eerste treffer, na rust kwamen daar doelpunten van Navarone Foor en Milot Rashica bij. Twee minuten voor het verlopen van de reguliere speeltijd maakte Daniel Crowley nog een eretreffer voor de Eagles.

Berichten op basis van het ANP