Nederlandse abortusboot verlaat Guatemala

Het schip werd sinds woensdag vastgehouden in een Guatemalteekse haven.

Een Guatemalteekse legerboot vaart naar de abortusboot.
Een Guatemalteekse legerboot vaart naar de abortusboot. Foto Johan Ordonez / AFP

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves die sinds woensdag werd vastgehouden in de haven van Quetzal heeft de Guatemalteekse territoriale wateren weer verlaten. Dat zei een woordvoerder van Women on Waves zondagavond tegenover NRC.

Het schip kwam woensdag aan in Quetzal, aan de Pacifische kust. Kort na aankomst werd de boot vastgehouden door de marine en het leger. De bemanning mocht niet van boord en Guatemalteekse vrouwen werd de toegang tot de boot ontzegd. Volgens de autoriteiten hadden zij een toeristenvisum en hadden zij niet gemeld voor wat voor organisatie zij werkten.

‘Onzin’

De woordvoerder noemt de aantijgingen onzin. “We hebben van tevoren duidelijk gemaakt waarvoor we kwamen en al onze papieren waren in orde.”

Dat weerhield het Guatemalteekse leger er niet van aanklachten in te dienen tegen de organisatie. Waarvan zij worden verdacht, weet Women on Waves niet. “Zij willen ons de aangifte niet overhandigen”, aldus de zegsvrouw. “Guatemala is een militaire dictatuur, er is hier geen rechtsstaat.”

Intimidatie

Dat de abortusboot zondag de wijk nam, had te maken met intimidatie van de autoriteiten. “We zijn enorm geïntimideerd en zijn vertrokken omdat de dreiging te groot werd dat de bemanning gevangengenomen zou worden”, aldus de woordvoerder. “Het vertrek ging met ontzettend veel moeite gepaard”.

Lees ook: De abortusboot: een nobel initiatief of imperialisme van het foutste soort?

Abortus is verboden in het streng-katholieke Guatemala, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Women on Waves schat dat er jaarlijks 60.000 illegale abortussen worden uitgevoerd in het land, waarbij het leven van moeder en kind gevaar kunnen lopen. De organisatie wilde vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken meenemen naar internationale wateren, waar de Guatemalteekse wet niet van toepassing is. Dat is niet gelukt, maar Women on Waves heeft toch hulp kunnen bieden. De woordvoerder:

“We hebben contact gelegd met vijftig vrouwen en een systeem opgezet om hen te helpen. Dat lukt nu niet in internationale wateren, maar wel op een andere manier.”

Rechtszaak

De woordvoerder wilde niet zeggen waar de boot nu is of waar die heengaat. De organisatie heeft een rechtszaak tegen de uitzetting aangespannen.

Het is niet de eerste keer dat Women on Waves in de problemen komt. In 2004 werd er ook beslag gelegd op een boot in Portugal. De organisatie spande een juridische procedure aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en mocht uiteindelijk haar werk hervatten.