Tichelaar (PvdA) in opspraak na aantijgingen nepotisme

De PvdA-prominent zou zijn schoonzus aan een lucratieve ontwerpopdracht hebben geholpen.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA).
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA). Foto Jeroen Jumelet / ANP

Jacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, moet zich woensdag verantwoorden voor de Provinciale Staten bij een spoeddebat. De PvdA-prominent zou zijn schoonzus aan een lucratieve ontwerpopdracht hebben geholpen, zo onthulden de Volkskrant en Dagblad van het Noorden zaterdag.

Het gaat volgens de kranten om een ontwerpopdracht voor het opknappen van het rijksmonument Huis Tetrode in Assen. De klus was eerder gegeven aan een onbekende andere ondernemer. Na interventie van Tichelaar ging de opdracht van 3.105 euro naar zijn schoonzus Karin Klinkenberg, zo zou blijken uit e-mails uit 2015.

Spoedberaad

Na de berichtgeving kwamen de fractieleiders van de Provinciale Staten in spoedberaad bijeen. De betrokkenen wilden na afloop niet prijsgeven wat hier besproken was. Wel noemden meerdere fractieleiders het nieuws ,,heftig”.

Tichelaar zelf ontkent de bevoordeling tegenover RTV Drenthe. Volgens hem was de andere ontwerpster aangesteld door de huurder van Huis Tetrode, terwijl dat de taak was van de eigenaar. Toen dit aan het licht kwam, is de opdracht ingetrokken en de ontwerpster met 3.500 euro schadeloos gesteld, aldus Tichelaar. Daarna kreeg Klinkenberg pas de klus.

Eerdere ophef

Het is niet de eerste keer dat de PvdA’er in opspraak komt. In 2013 bemiddelde hij in dezelfde functie in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Nijland. Hierna beloofde Tichelaar nooit meer voor een familielid te zullen bemiddelen.

Door dit eerdere incident heeft hij volgens critici de schijn tegen. De provinciale integriteitsregels schrijven voor dat de Commissaris van de Koning iedere schijn van belangenverstrengeling moet vermijden.