Feyenoord dichter bij kampioenschap na overwinning op PSV

Door de overwinning hebben de Rotterdammers een voorsprong van elf punten op de Eindhovenaren.

Jan Arie van der Heijden (L) van Feyenoord viert de 2-1 met zijn teamgenoten tijdens de wedstrijd tegen PSV.
Jan Arie van der Heijden (L) van Feyenoord viert de 2-1 met zijn teamgenoten tijdens de wedstrijd tegen PSV. Foto Erwin Spek/ ANP

Feyenoord heeft het topduel tegen PSV met 2-1 gewonnen. Daarmee heeft het een belangrijke horde genomen op weg naar het eerst kampioenschap in achttien jaar. Acht minuten voor tijd viel de beslissing, na consultatie van de doellijntechnologie werd een goal van Jan-Arie van der Heijden goedgekeurd.

Lees ook: Eén millimeter kan de titelrace beslissen

Het was bij periodes een meeslepend topduel, vol vechtlust, vol drang naar voren. Feyenoord begon ontketend, vol energie, vol agressie. PSV werd korte tijd volledig afgebluft in de Kuip. Je voelde de zindering, het diepe verlangen naar de eerste landstitel sinds 1999. Er waren goede mogelijkheden voor aanvallers Eljero Elia en Nicolai Jørgensen.

Stormachtige openingsfase

Het was dan ook in deze stormachtige openingsfase dat Feyenoord toesloeg, na negen minuten. Een combinatie op links tussen Elia en Terence Kongolo, die opstoomt naar het strafschopgebied, waar hij aflegde op de oprukkende Jens Toornstra achter bliksemafleider Jørgensen. Toornstra komt perfect uit en ramt hoog in de bovenhoek binnen: 1-0.

Met de keuze voor Toornstra als centrale aanvallende middenvelder passeerde coach Gioavanni van Bronckhorst wederom zijn 36-jarige aanvoerder Drik Kuijt. Kuijt bleef de hele wedstrijd op de bank, het is voor het eerst sinds zijn terugkeer in de zomer van 2015 dat hij gepasseerd werd in een topduel. Met het loopvermogen van Toornstra koos Van Bronckhorst voor meer dynamiek op het middenveld. Dat betaalde zich uit in het hogedrukvoetbal in de middenzone, met veel bewegende PSV’ers.

PSV krijgt meer grip op de wedstrijd

De eerste tien minuten waren direct de meest attractieve, het meest meeslepend. PSV krijgt daarna grip over het duel, herstelde snel van de klap in de openingsfase. Het zorgde voor meer druk, heeft enkele gevaarlijke uitbraken, maar creëert geen kansen. Bij Feyenoord valt de intensiteit iets terug, de furie van de tien openingsminuten is weg, het leunt een beetje achterover en loert op uitbraken. Het profiteert niet van de defensieve kwetsbaarheid bij PSV op de flanken.

In de tweede helft dringt Feyenoord aan, krijgt een mogelijkheid via Toornstra na mooi voorbereidend werk van Elia – maar doelman Jeroen Zoet dekt zijn hoek goed af. En dan is daar opeens de 1-1, na 62 minuten, uit het relatieve niets. Schitterende assist achter het standbeen van middenvelder Davy Pröpper, die de bal zo bij aanvaller Gaston Pereiro aflevert: die met militaire precisie binnenschiet, via de binnenkant de paal.

Daarna volt een mooie fase, met goede kansen voor beide ploegen. Feyenoord-buitenspeler Steven Berghuis schiet op de buitenkant van de paal, Toornstra op de lat, invaller Bilal Basacikoglu kopt in vrije positie naast. Bij PSV krijgt invaller Steven Bergwijn een opgelegde kans nadat Feyenoord-verdediger Eric Botteghin uitglijdt, maar Rick Karsdorp blokt het schot in een uiterste reddingspoging.

Doelpunttechnologie beslist uiteindelijk

En juist als Feyenoord kwetsbaar oogt, als belangrijke basiskrachten Elia en Karsdorp geblesseerd naar de kleedkamer zijn, slaat het toe. Uit een corner scoort verdediger Jan-Arie van der Heijden in de 82ste minuut, nadat er eerst twijfel is of de bal de lijn is gepasseerd. De doellijntechnologie beslist uiteindelijk: goal, 2-1. De Kuip trilt van geluk, tot minuten na afloop.

PSV verliest voor het eerst in een uitduel na een ongeslagen reeks van 24 wedstrijden. Maar belangrijker: de titelverdediger lijkt nu af te haken in de kampioensrace- met een achterstand van elf punten op de koploper- met nog tien speelronden te gaan.