Eén millimeter kan de titelrace beslissen

Doellijntechnologie De topper werd beslist door een opvallende treffer. Het horloge van arbiter Nijhuis gaf aan dat PSV-keeper Zoet de bal over de doellijn trok.

Scheidsrechter Bas Nijhuis laat aan PSV-speler Siem de Jong zien dat het echt een doelpunt was. Foto ANP

Een millimeter was het, meer niet. De beslissende goal in de eredivisietopper Feyenoord - PSV (2-1) was curieus in zijn totstandkoming, maar de technologie doet – uiteindelijk dan – alle discussie verstommen. PSV-doelman Jeroen Zoet trok zelf de bal over de doellijn, zo was te zien op de beelden.

Sinds 2014 wordt in Nederland met een HawkEye-systeem geëxperimenteerd. Van zo’n doorslaggevend belang voor de wedstrijd – en wellicht ook voor de titelstrijd – was de technologie nog niet eerder. Sterker nog: het is vrijwel uit te sluiten dat deze goal zou zijn toegekend zonder HawkEye-systeem. De bal had na de kopbal van Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden een paar tellen roerloos op de doellijn gelegen, met de hand van Zoet er bovenop. Geen goal dus.

En toen kwam het: de PSV-doelman staat op, trekt de bal naar zijn borst en op dat moment krijgt scheidsrechter Bas Nijhuis op zijn horloge het signaal: doelpunt. „Goal, goal, goal, stond er ineens. Misschien een late reactie, dacht ik. Normaal krijg je namelijk meteen het signaal”, zei Nijhuis na het duel. „PSV’ers zeiden: het systeem klopt niet! Dus ik zei: ok, wat zou jij dan doen als scheidsrechter? Ik twijfelde wel, maar als je niet meer op de technologie kan vertrouwen…”

Irritante rode randje

Op de Hawk-Eyebeelden die via Fox getoond worden, was al te zien dat de bal zo’n 20 centimeter van de grond was op het moment dat die voorbij de doellijn kwam. Het moment dus dat Zoet de bal naar zich toehaalt om het spel voort te zetten. „Ik heb alleen dat irritante rode randje om dat horloge gezien”, zei PSV-coach Phillip Cocu, doelend op het apparaatje om de pols van de ‘vierde official’ Ed Janssen, die tussen de dug-outs staat. Hij krijgt hetzelfde signaal als de scheidsrechter. Dat deze technologie alleen in de Kuip ingezet wordt op dit moment, „daar kan je over discussiëren”, zei Cocu. „Het meest faire lijkt me dat het overal wordt gebruikt, maar je gaat mij daar niet over horen zeuren.”

Het is niet de eerste keer dat doellijntechnologie ingezet wordt in de eredivisie. Al twee jaar wordt er mee geëxperimenteerd. Eerst in De Galgenwaard in Utrecht, daarna twee seizoenen lang (het huidige en vorige) voor de winterstop in de Arena, na de winterstop in de Kuip. De KNVB heeft maar één HawkEye-systeem, maar volgens Ed Janssen, die zondag in de Kuip ‘vierde official’ was namens de KNVB, is de inzet van doellijntechnologie „onomkeerbaar”.

Lees ook: Feyenoord dichter bij kampioenschap na overwinning op PSV

Zoet reageerde geïrriteerd op Fox, toen daar de beelden van zijn eigen doelpunt werden gestart. „Het zou best kunnen dat ik de bal iets heb teruggehaald. Als dat zo is, heb ik pech gehad en heeft Feyenoord geluk gehad doordat dat systeem hier hangt.”

Het is het geluk dat titelhouder PSV, vorig seizoen kampioen geworden na een doelpunt van De Graafschap-speler Bryan Smeets tegen Ajax, niet aan zijn zijde heeft.