Verhoevens Elle in de prijzen bij Césars

De thriller van de Nederlandse regisseur werd in Parijs bekroond met de titel van beste film.

Foto Ian Langsdon / EPA

Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft vrijdagavond de César, de belangrijkste Franse filmprijs, gewonnen voor beste speelfilm. Ook werd tijdens de ceremonie in Parijs de hoofdrolspeelster uit Elle, de Française Isabelle Huppert, beloond met de César voor beste actrice. Het was de tweede keer dat zij die prijs won.

Verhoevens film was in totaal elf keer genomineerd voor een César. De Frans-Duitse thriller over een vrouw die wraak neemt op haar verkrachter greep onder meer naast de prijzen in de categorieën beste regie, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol.

Daar was Verhoeven volgens persbureau ANP echter niet teleurgesteld door:

“Als je dit krijgt dan zou het heel belachelijk zijn als je nog meer zou willen in het leven.”

Oscars

Voor de Academy Awards, die zondag worden uitgereikt, is Elle niet genomineerd. Hoofdrolspeelster Huppert wel: zij maakt in Hollywood kans op de Oscar voor beste actrice. In januari won Huppert voor haar rol al de Golden Globe voor beste actrice. Elle werd toen bekroond met de Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Ook de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit was genomineerd voor een César, die voor beste animatiefilm. Zijn film The Red Turtle won die prijs niet. Bij de Oscars is het sprookje over een schipbreukeling die vrienden wordt met een rode schildpad ook genomineerd, in dezelfde categorie.