Na verzoek NOS, RTL en Volkskrant

Rechter: kabinet moet verslagen vergaderingen MH17 vrijgeven

Het kabinet moet alsnog alle verslagen vrijgeven van vergaderingen van ministers over de ramp met vlucht MH17. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. De rechter oordeelde in een zaak die de NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant gezamenlijk hadden aangespannen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet de documenten binnen zes weken openbaar maken. Het ministerie weigerde de stukken vrij te geven, omdat ze buiten het WOB-verzoek van de drie genoemde media zouden vallen of omdat er sprake was van ‘persoonlijke beleidsopvattingen’. De rechtbank beval vorig jaar in een tussenuitspraak al openbaarmaking van een groot aantal documenten, en stelt nu dat nog het nodige ontbreekt: „Onder andere de verslagen van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.” (NRC)

    • Arjan Meesterburrie