Hoe vind je een grote kat? Met een hond!

Cheetah’s in Afrika zijn lastig te tellen. Daarom komen honden helpen zoeken – met hun neus.

Foto Istock

De cheetah is een schitterende kat, met zijn ranke soepele lijf – en met zijn lange poten waarmee hij heel hard achter zijn prooi kan aanrennen. Helaas gaat het erg slecht met de cheetah. In heel Afrika leven waarschijnlijk nog minder dan 7.000 van deze dieren.

Natuurbeschermers voeren al lang actie om te zorgen dat de cheetah niet uitsterft. Maar om dat goed te kunnen doen, heb je wel informatie nodig. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel cheetahs er nog zijn, zo precies mogelijk.

Dat is lastig bij deze katten. Cheetahs leven namelijk in heel uitgestrekte gebieden. Nu er steeds minder cheetahs komen, wordt het nog lastiger zoeken in de savanne.

In Zambia hebben wetenschappers daar wat op gevonden: honden. Om precies te zijn Mechelse herders, die al ervaring hadden met het opsporen van dieren. Twee van die herdershonden zijn een half jaar getraind door ze te laten snuffelen aan cheetah-drollen.

Vervolgens ging elke hond met twee begeleiders rondsnuffelen in een Zambiaanse natuurpark, het Liuwa Plain National Park. Ze vonden de ene drol na de andere. De onderzoekers legden daarvan steeds een stukje onder de microscoop om te zien of de poep echt van een cheetah was. De honden hadden het elke keer goed.

Door de drollen te tellen en de vindplaatsen op te schrijven, konden de onderzoekers uitrekenen hoeveel cheetah’s in het park leven. Ze laten daarom de honden straks ook op andere plekken zoeken naar de cheetahs en hun poep.

Bron: Journal of Zoology, januari 2017
    • Karel Berkhout