Borgen terug op toneel,vier keer te zien in Carré

Borgen op toneel De succesvolle marathonvoorstelling Borgen wordt deze zomer vier keer in Carré gespeeld.

Borgen komt terug. De succesvolle marathonvoorstelling van het Noord Nederlands Toneel naar de gelijknamige tv-serie staat deze zomer vier keer in theater Carré in Amsterdam.

De herneming is een huzarenstuk: de groots gemonteerde, negen uur durende voorstelling met dertig acteurs kan in Carré door 1200 toeschouwers per avond worden bezocht, een verdubbeling van de capaciteit tot dusver.

Borgen was vorig seizoen dé hitproductie van het jaar. NRC gaf vijf sterren en noemde de voorstelling een ‘verpletterend spektakel’. Vertrekkend regisseur Ola Mafaalani van het NNT werkte twee jaar aan haar magnum opus, waarin veertien afleveringen van de eerste twee seizoenen achter elkaar worden gespeeld, met steeds vijf minuten pauze ertussen.

Omdat Mafaalani de ervaring van het binge-kijken naar het theater wilde vertalen wisselt het publiek steeds van plek en verzorgt het theater een bijpassend menu dat deels in de zaal kan worden genuttigd.

Praktisch is dat nogal een puzzel, aldus Carré-directeur Madeleine van der Zwaan: „Wij zijn natuurlijk een flink maatje groter dan reguliere theaters. Maar Carré heeft veel ervaring met monsterproducties. Circus, dat is pas echt ingewikkeld.”

    • Herien Wensink