Arrest van Hoge Raad

Fiscus mag kentekencamera’s niet gebruiken

De Belastingdienst mag geen gebruik maken van beelden van kentekencamera’s om privégebruik van een auto van de zaak aan te tonen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld in drie zaken, die werden aangespannen door burgers.

De rittenregistraties van die drie belastingplichtigen werden niet geaccepteerd door de Belastingdienst, doordat de fiscus achter tegenstrijdige informatie was gekomen. Op basis van foto’s van de kentekencamera’s zou blijken dat de drie belastingplichtigen met hun dienstauto op andere locaties waren geweest dan zij doorgaven. Daarop spanden de betrokkenen rechtszaken tegen de Belastingdienst aan.

Volgens de Hoge Raad zijn de acties van de Belastingdienst een inbreuk op het privéleven. De Raad oordeelt dat het niet gaat om een enkele waarneming in de openbare ruimte, maar het jarenlang systematisch verzamelen en vastleggen van de gegevens. Dat is volgens de rechter grondwettelijk niet toegestaan.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt over de uitspraak tegen NRC: „We hebben kennisgenomen van de uitspraak en moeten ons hieraan houden. Wel gaan we naar andere mogelijkheden zoeken om de controle voort te zetten. Op welke wijze, kan ik nog niet zeggen.”

Een zaak die volledig was gebaseerd op foto’s van de camera’s, is daarom door de Hoge Raad afgedaan. De twee andere zaken zijn doorverwezen naar andere gerechtshoven voor verdere beoordeling.

De fiscus ontvangt jaarlijks minimaal drie miljard kentekenfoto’s van voertuigen op Nederlandse wegen. De beelden worden rechtstreeks doorgestuurd vanuit honderden camera’s van de politie. Hiermee zijn de routes van een kwart miljoen automobilisten te volgen die bij de fiscus hebben gemeld dat ze hun zakelijke auto niet privé gebruiken. (NRC)

    • Wilmer Heck