Topdrukte voor verkeer richting ski-oorden

Met name in Zuid-Duitsland en Oostenrijk hebben Nederlandse vakantiegangers te maken gekregen met grote verkeersdrukte.

Het Oostenrijkse plaatsje Fiss op archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederlanders die zaterdag op weg gaan naar skigebieden in de Alpen of inmiddels al op weg zijn, moeten rekening houden met lange files. De ANWB waarschuwt dat de wintersportdrukte dit weekend een hoogtepunt bereikt en dat verschillende wegen in Europa zaterdag langzaam vollopen.

Met name in het zuiden van Duitsland kwam het verkeer al vroeg vast te staan, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Zo stond rond elf uur op de A8 vanuit München richting Salzburg al voor ruim 60 kilometer aan langzaamrijdend of stilstaand verkeer. Ook op de A3 tussen Frankfurt en Wurzburg was het druk.

Op alle wintersportwegen richting de Alpen stond aan het begin van de middag opgeteld zo’n 370 kilometer file. Het is voor wintersporters de tweede zogeheten zwarte zaterdag op rij, een term die gebruikt wordt om drukke dagen met vakantieverkeer aan te duiden. Vorige week stond er op het toppunt van de drukte nog geen 300 kilometer an file.

Frankrijk

In Frankrijk valt het volgens de VID nog relatief mee met de drukte: in totaal stond daar op het drukste punt 180 kilometer file. Met name op de A43 en N90 worden veel vakantiegangers verwacht. Op die laatste weg wordt het verkeer richting de pistes door middel van een stoplicht gedoseerd toegelaten. Druk was het aan het eind van de ochtend vooral in de regio bij Chambéry en Albertville

Twitter avatar ANWBeuropa ANWBeuropa #Frankrijk 16 km filerijden op #N90, Albertville -> Bourg Saint Maurice
vanaf Tours-en-Savoie tot Aigueblanche.+1 uur

Voor wintersporters die terugkeren vanuit Oostenrijk is het vooral opletten geblazen bij Kufstein. Door strenge grenscontroles loopt de wachttijd daar volgens de ANWB flink op:

Twitter avatar ANWBeuropa ANWBeuropa #Oostenrijk Wachttijden bij grensovergangen ->#Duitsland lopen op. Vanaf Salzburg A1/A10 voor Suben +15 min en bij Kufstein A12 +30 min.
    • Jorg Leijten