Zeker 136 Turkse diplomaten vroegen asiel aan in Duitsland

Zij vrezen in eigen land te worden vervolgd voor betrokkenheid bij de mislukte Turkse staatsgreep van vorig jaar juli.

Bondskanselier Angela Merkel sprak in oktober nog van 35 asielaanvragen. Foto AFP

De afgelopen maanden hebben zeker 136 Turkse diplomaten asiel aangevraagd in Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bevestigd, na vragen van parlementslid van de Groenen Özcan Mutlu. De diplomaten zijn bang in eigen land te worden vervolgd voor betrokkenheid bij de staatsgreep van vorig jaar juli.

Volgens Duitse media zijn de 136 aanvragen tussen augustus 2016 en januari van dit jaar gedaan. In oktober sprak Bondskanselier Merkel nog van 35 gevallen. Het is nog niet duidelijk of er al een beslissing is gemaakt over de asielaanvragen. Een behandeling van een asielaanvraag door een Turkse staatsburger in Duitsland duurt volgens het ministerie zo’n veertien maanden.

De diplomaten vrezen als tegenstanders van de Turkse regering te worden gezien, na de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli in Turkije. Sindsdien heeft de regering van president Erdogan vermeende aanhangers van geestelijk leider Fethullah Gülen, volgens de regering het brein achter de coup, hard aangepakt. Meer dan honderdduizend ambtenaren verloren hun baan en duizenden mensen werden gearresteerd.

Lees ook: Officieren uit Turkije vragen hier asiel aan

Asielaanvragen in Nederland

Eerder deze maand werd bekend dat een aantal Turkse officieren en hun gezinnen asiel heeft aangevraagd in Nederland. Ook zij vrezen vervolging in eigen land en hebben geen vertrouwen in de rechtsgang in Turkije.

Ook in België en Griekenland deden Turkse militairen asielaanvragen. De Griekse Hoge Raad verbood eind januari de uitlevering van acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep naar Griekenland vluchtten. De Turkse regering besloot begin dit jaar Turken die niet binnen drie maanden gehoor geven aan het bevel terug te keren naar Turkije hun staatsburgerschap af te nemen.

    • Etienne Verschuren