Witte Huis weert media bij briefing

Journalisten van The New York Times, CNN en Politico waren niet welkom bij een briefing van Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer
Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer Michael Reynolds/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn strijd tegen de media opgevoerd. Een aantal nationale media werd de toegang geweigerd tot een briefing van de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer – een zeer ongebruikelijke stap.

Journalisten van The New York Times, CNN, The Los Angeles Times en Politico waren niet welkom. Het persbureau AP en het weekblad Time boycotten daarop de briefing. Conservatieve media als Breitbart News en Fox News waren wel uitgenodigd. Ook The Wall Street Journal en Bloomberg waren aanwezig. The Wall Street Journal liet weten niet op de hoogte te zijn geweest dat sommige media de toegang was ontzegd:

“Als we dat geweten hadden, zouden we niet hebben deelgenomen, en we zullen niet aan dergelijke gesloten briefings meedoen in de toekomst.”

The New York Times verklaarde in een reactie dat “dit nog nooit eerder is voorgekomen bij het Witte Huis in onze lange geschiedenis van verslaggeving van meerdere regeringen van beide partijen”. De krant voegde toe: “Vrije mediatoegang tot een transparante regering is uiteraard van cruciaal nationaal belang.”

Ook de White House Correspondence Association, die de pers in het Witte Huis vertegenwoordigt, bekritiseerde de gang van zaken. “Wij moedigen de organisaties die wel naar binnen mochten aan om het materiaal te delen met anderen die er niet bij waren”, aldus de organisatie in een verklaring. “Het bestuur zal dit verder bespreken met de staf van het Witte Huis.”

Twitter avatar Jordanfabian Jordan Fabian Certain media outlets were blocked from covering Sean Spicer’s gaggle today. Here is the @whca‘s response https://t.co/YUeLS4ss0z

‘Vijand van het volk’

Eerder op de dag noemde Trump de media een “vijand van het volk”, zoals hij eerder al deed in een tweet.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!

Tijdens een toespraak bij de Conservatieve Political Action Conference (CPAC) in Maryland pleitte hij tegen het gebruik van anonieme bronnen door de media. “Ik ben tegen mensen die verhalen en bronnen verzinnen”, aldus Trump tijdens een aanval op de pers.

Trump is boos over artikelen over zijn vermeende banden met Rusland op basis van informatie afkomstig van anonieme bronnen bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Hij wijst die verhalen van de hand als “nepnieuws”.

    • Frank Kuin