Veroordeeld? Dan mag je Wilders wel beveiligen

Dienst Bewaken en Beveiligen Het is een rommeltje bij de speciale dienst die onder meer PVV-leider Wilders beveiligt. Maandag werd al een agent opgepakt, vrijdag werden nog twee arrestaties bekend.

Het embleem van de Dienst Bewaken en Beveiligen
Het embleem van de Dienst Bewaken en Beveiligen Foto Robin Utrecht

De beveiliging en bescherming van de meest bedreigde politicus van Nederland, Geert Wilders, is een rommeltje. Die conclusie is onontkoombaar na een lange vrijdag vol nieuwe onthullingen over bizarre manco’s bij de speciale beveiligingsdienst voor in gevaar verkerende politici en leden van het Koninklijk Huis, de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB).

Het nieuws van de dag ging over de politieagent die afgelopen maandag werd opgepakt wegens schending van het ambtsgeheim en het witwassen van crimineel geld, Faris K. Deze agent van Marokkaans-Nederlandse komaf is volgens een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht in februari 2008 al door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het lekken van informatie. Faris K. werkte toen bij de politie in Utrecht. Hij zou persoonsgegevens, strafrechtelijke onderzoeken, meldingen en openstaande zaken tegen drie personen aan iemand hebben doorgespeeld. Tegen zijn veroordeling heeft hij geen hoger beroep aangetekend, zegt de rechtbank.

Bij zijn screening voor de promotie naar de elitedienst die Wilders moet bewaken, is zijn veroordeling wegens het lekken meegewogen, zegt een woordvoerder van de politie. „Hij is transparant geweest over zijn veroordeling”, zegt de woordvoerder. Voor die eerlijkheid is hij rijkelijk beloond. Faris werd voortaan belast met het maken van zogeheten ‘omgevingsscans’. Hij werd verkenner voor Wilders.

Lees ook Boosheid, chaos en veel verwarring bij autoriteiten

Faris K. werd donderdag door de Haagse rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. De rechtbank zag geen gronden voor voorlopige hechtenis, al blijft de verdenking van schending ambtsgeheim gehandhaafd. Een gevaar voor herhaling is er volgens de rechtbank ook niet, hetgeen een opvallende constatering is in de zaak van een reeds eerder veroordeelde lekker. Het OM kondigde vrijdag aan niet in hoger beroep te zullen gaan tegen de vrijlating van Faris. Justitie had hem willen vasthouden om „beïnvloeding van getuigen te voorkomen” maar nu hij vrij was, is alsnog opsluiten „niet zinvol meer”.

Het OM maakte ook bekend dat uit onderzoek „niet is gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie”. Wel zou K. de informatie „in de privésfeer” hebben gedeeld. Hij wordt daarnaast verdacht van witwassen bij het financieren van zijn hypotheek.

Begin deze week zei de korpschef van de politie Erik Akerboom nog iets heel anders. Hij vertelde dat er wel degelijk informatie was gelekt naar een criminele organisatie. De politie zou nog uitzoeken wat precies. Volgens opsporingsbronnen lekte Faris K. naar criminelen die actief waren op het gebied van heling en witwassen van crimineel geld. Zijn broer Mohammed, die ook bij de politie werkte, moest in 2007 de politie verlaten wegens schending van het ambtsgeheim.

Nog twee beveiligers opgepakt

Vrijdag bleek dat er nóg twee Marokkaans-Nederlandse politieagenten, belast met de beveiliging van Wilders, zijn opgepakt. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van crimineel geld. Ook dit zijn twee broers: Anouar en Omar el M. Ze werden al in november 2015 opgepakt met nog twee andere broers en de echtgenote van een broer in verband met een groot witwasonderzoek dat de fiscale opsporingsdienst FIOD deed, aldus een woordvoerder van de politie.

De verdachten beschikten volgens de FIOD over voor bijna twee miljoen euro aan onroerend goed en banktegoeden in het buitenland. Het vermoeden bestond dat dit door misdaad is verkregen. Het zijn naar verluidt winsten die gemaakt werden door illegale handel in vlees. De oudste broer, geen agent, is in 2003 in Duitsland veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens beleggingsfraude.

Lees ook Al eerder twee beveiligers van Wilders op non-actief

De familie El M. had het crimineel verdiende geld gestopt in een investeringsmaatschappij op Curaçao. Die firma verstrekte dan weer hypotheken aan de broers in Nederland. De strafzaak zit „in de afrondende fase”, zegt het OM. In oktober 2016 zou de politie pas zijn geïnformeerd over het onderzoek tegen de twee verdachte agenten. Vanaf dat moment werden ze ook officieel geschorst.

Wilders niet geïnformeerd

Pijnlijke overeenkomst in deze affaires is dat de politie steeds vergat om Wilders te informeren over de mogelijke risico’s die hij liep door de criminele contacten van zijn beveiligers. De PVV-leider werd vrijdagochtend pas geïnformeerd over de arrestaties in zijn beveiligingsdienst uit 2015.

Geert Wilders twitterde dat hij zich opnieuw „kapot geschrokken” is. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) zei na afloop van de ministerraad: „Wij informeren Wilders naar alle vermogen over de ontwikkelingen.”

De bedreigde politicus durft voorlopig niet meer de straat op om campagne te voeren. En de geruchten over nieuwe lijken die uit de kast dreigen te vallen bij de DBB zwellen aan. Klokkenluiders die zich melden bij de politie, vakbonden en pers komen met verhalen over rammelende screening en haperende onderzoeken van de Rijksrecherche naar de lekken in de beveiliging.