Bewoners Bos en Lommer willen tram 14 niet kwijt

ANP / Remko de Waal

„Een levensader voor de wijk”, zo noemt Mildred Theunisz, bewoonster van Bos en Lommer, tram 14. „Een fijne verbinding tussen West en Oost, dwars door het Centrum, zonder overstappen.” De tram neemt oudere bewoners uit haar buurt mee naar de bioscoop op het Muntplein, en gezinnen naar Artis of TunFun. Maar volgend jaar verdwijnt die „levensader” als het aan het GVB ligt: dan rijdt tram 14 alleen nog door Oost en via de Dam naar Centraal.

Bewoners van Bos en Lommer laten het er niet bij zitten. Met een aantal anderen is Theunisz een petitie gestart voor het behoud van lijn 14 in West, en is ze de straat op gegaan om buurtgenoten te informeren over het naderende einde van hun tramlijn. „Dat de 14 voor ons verdwijnt, staat erg verborgen in het vervoerplan van GVB. Veel mensen wisten van niets.” Inmiddels is de petitie zo’n 3.300 keer ondertekend. Vrijdag organiseerde Theunisz een bewonersbijeenkomst waarop ook GVB-directeur Alexandra van Huffelen langskwam. „Zodat we haar konden vertellen wat tram 14 voor ons betekent”, zegt Theunisz.

‘Eerlijk delen’

Het GVB laat in een reactie weten dat de drie OV-lijnen die op dit moment vanaf Nieuw-West richting het centrum gaan (naast tram 14 ook tram 7 en bus 21) een luxe vormen die het GVB zich niet meer kan permitteren. In het kader van ‘eerlijk delen’ heeft het GVB besloten de rustigste tramlijn 14 in West op te heffen, zodat in andere delen van de stad – waar de vele passagiers soms niet eens meer in de tram passen – extra trams kunnen rijden.

Theunisz hoopt nog op het terugdraaien van het plan. „Het GVB moet wel luisteren naar de Amsterdammers.” Wat het GVB betreft zit dat er niet in. „We proberen wel om onze beweegredenen zo goed mogelijk uit te leggen”, zegt een woordvoerder. En, voegt hij toe, „vervoerplannen stellen we per jaar op, dus het is niet zo dat tram 14 nu voor eeuwig uit West verdwijnt.”

    • Doortje Smithuijsen