Tientallen doden na dubbele aanslag nabij Syrische Al-Bab

Een autobom ging af bij militaire posten iets ten noordwesten van Al-Bab. Syrische rebellen veroverden in die stad donderdag nog terrein op IS.

Beeld van een verwoest gebouw in Al-Bab. De foto is van donderdag, dus toont niet de verwoestingen na de aanslag met de autobom op vrijdag.
Beeld van een verwoest gebouw in Al-Bab. De foto is van donderdag, dus toont niet de verwoestingen na de aanslag met de autobom op vrijdag. Foto Nazeer al-Khatib/AFP

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met twee autobommen in een plaats nabij het Syrische Al-Bab zijn vrijdag tientallen mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Een eerste bom ging af in de ochtend, en kostte aan ten minste zestig mensen het leven. Aan het begin van de middag volgde een tweede explosie waarbij minimaal acht slachtoffers vielen. Het exacte dodental is nog onduidelijk, maar zeker is dat bij de twee aanslagen ook tientallen burgers om het leven zijn gekomen.

De aanvallen waren gericht tegen Syrische rebellen die in Al-Bab vechten tegen terreurgroepering Islamitische Staat (IS), meldt persbureau Reuters op basis van een Britse monitor, Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De bom ging af bij posten van het leger en veiligheidsdiensten in Sousian, ongeveer acht kilometer ten noordwesten van Al-Bab. De aanslag is hoogstwaarschijnlijk het werk van IS. Donderdag wisten de door Turkije gesteunde rebellen leden van de terreurorganisatie nog te verdringen uit het centrum van de Noord-Syrische stad. Al-Bab is het laatste grote bolwerk van IS in de provincie Aleppo. Bij de actie donderdag kwamen al verschillende rebellen om het leven nadat ze op een door jihadisten in de stad achtergelaten mijn stapten.

De Turkse en Syrische strijdkrachten startten hun offensief om Al-Bab op 10 december vorig jaar. Het is onderdeel van de Turkse poging om IS uit het noorden van Syrië te verdrijven. Eerder al werd onder meer de grensstad Jarablus heroverd.

De plaats van de aanslag: