Superkleine kikkers ontdekt in Indiase ‘hotspot’ biodiversiteit

Foto AFP

Een mini-kikker van slechts 13,8 millimeter zit op het gezicht van een zijn ontdekkers. Het gaat om de Manalar Night Frog (Nyctibatrachus manalari), die met zes andere nachtkikkersoorten is ontdekt in India. Van de zeven nieuwe soorten zijn er vier zo klein dat ze op een vingernagel passen (12,2 tot 15,4 millimeter). De onderzoekers, die er dinsdag over publiceerden in het tijdschrift PeerJ, hebben er vijf jaar over gedaan om ze te vinden in de West-Ghats. Deze bergketen in het zuidwesten van India geldt als een ‘hotspot’ van biodiversiteit. Daar zijn de laatste jaren, na het Braziliaanse regenwoud aan de Atlantische kust, de meeste nieuwe amfibie-soorten ontdekt. De net ontdekte leden van de Nyctibatrachus-familie leven niet bij stromend water, maar onder het vochtige afval van bladeren. Daar bleken heel veel van die kikkers te leven. Dat ze nu pas zijn ontdekt, komt volgens de onderzoekers doordat ze zo klein zijn.