De Oscars 2017: spanning vooral om ‘beste acteur’

Oscartoekenning

Zondagnacht worden de Oscars uitgereikt. De meeste lijken behoorlijk voorspelbaar, met La La Land als grote favoriet.

Dinsdagavond sloten de stembussen al voor de 89ste Academy Awards, de verzegelde enveloppen met de winnaars liggen nu in de kluis van accountantsbureau PwC. Wie mogen zondagavond in het Dolby Theatre in Los Angeles de gouden beeldjes in ontvangst nemen? Een voorspelling.

Topfavoriet

La La Land is niet van het podium af te branden. De musical krijgt zeker negen Oscars: beste film, regie, actrice, cinematografie, production design, montage, muziekscore, originele song, sound mixing. Met beste kostuums komt de teller op tien Oscars, al is Jackie daar nog een serieuze rivaal.

Mocht La La Land zijn status van underdog bij de categorie origineel scenario (favoriet: Manchester by the Sea) en sound editing (favoriet: Hacksaw Ridge) ook nog verzilveren, dan komt zelfs een absoluut record van twaalf Oscars in zicht. Het huidige record staat op elf voor Ben-Hur, Titanic en The Lord of the Rings: The Return of the King.

Trailer La La Land

Restjes

Wie krijgt de restjes? Twee vrijwel zekere Oscars voor het zwarte gaydrama Moonlight (geadapteerd scenario, mannelijke bijrol) en één voor Fences (actrice), The Jungle Book (visual effects), Star Trek Beyond (make-up) en O.J.: Made in America (lange documentaire).

Animatiefilm Zootopia lijkt eveneens in veilige haven, al kwam de in de bioscoop geflopte, maar alom bewonderde stop motion-film Kubo and the Two Strings sterk op. Animatiefilm The Red Turtle, de derde Oscarnominatie van de Nederlander Michael Dudok de Wit, oogt kansloos: hij won in 2001 al met zijn korte animatiefilm Father and Daughter.

Trailer Moonlight

Spanning

Waar is het spannend? Met name bij beste acteur, een prijs die voorbestemd leek voor Casey Affleck als getraumatiseerde conciërge Lee Chandler in Manchester by the Sea. Maar eind november dook het verhaal weer op dat Ben Afflecks dwarse broertje in 2011 twee aanklachten wegens seksuele intimidatie tijdens de opnames van mockumentary I’m Still Here had moeten afkopen. Een groot verhaal werd dat niet, wel lijkt het als een veenbrand voort te woekeren: Affleck gaat inmiddels bijna gelijk op met Denzel Washington (Fences). En zo kan Manchester by the Sea dit jaar zomaar de vroege favoriet worden die met lege handen huiswaarts keert: bij ‘oorspronkelijk script’ is namelijk La La Land een geduchte rivaal.

In de race om beste niet-Engelstalige film worden de Duitse komedie Toni Erdmann en de Iraanse zedenschets The Salesman gelijke kansen toegedicht, met het momentum aan de Iraanse kant. Bij beste kostuums (La La Land versus Jackie) en sound editing (Hacksaw Ridge versus La La Land) is het ook nog vrij spannend.

Trailer Manchester by the Sea

Bron: bookmakers

Waar is dit alles op gebaseerd? Op bookmakers: voor de derde keer op rij raadpleegde deze krant oddscheckers.com. Die website aggregeert de odds van 27 gokkantoren op internet waar je kan inzetten op de uitslag van de 89ste Academy Awards. Bij een enkel gokkantoor mag je zelfs inzetten op de langste acceptatiespeech (favoriet: Oscar beste actrice).

Bookmakers stellen de odds vast: hoeveel winst wordt uitgekeerd bij een geslaagd gokje. Zijn de odds 1/10, dan win je slechts een dubbeltje op elke ingezette 10 dollar: een torenhoge favoriet dus. Zijn de odds 10/1, dan krijg je 10 dollar voor elke ingezette dollar: een outsider.

Voorspelbaar

Waarom zijn Oscars zo voorspelbaar? Voor de Oscars stemmen de leden van The Academy, een dorp van ruim zesduizend filminsiders die onderling praten, bellen, mailen en dineren. Het merendeel is gehuisvest in en rond Los Angeles, met twee grote satellietdorpen in New York en Londen. Het stemgedrag van zo’n dorp is redelijk voorspelbaar, maar nooit helemaal. Anders viel er immers niks te gokken.

Oddschecker.com zat er de afgelopen drie jaar driemaal naast bij het voorspellen van de winnaar in 29 categorieën. Tweemaal betrof dat een echte nek-aan-nekrace, slechts eenmaal won een underdog: Mark Rylance (Bridge of Spies, odds 7/2) versloeg in 2016 bij beste mannelijke bijrol Sylvester Stallone (Creed, odds 6/17).

Live: The Oscars 2017. Zondagnacht van 2.30 tot 5.00 uur op Net 5.
    • Coen van Zwol