Rotterdam beperkt stijging aantal uitkeringen sterk

In de grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht neemt het aantal uitkeringen harder toe.

Een werkzoekende in een UWV-vestiging in Rotterdam.
Een werkzoekende in een UWV-vestiging in Rotterdam. Foto Jerry Lampen / ANP

Het aantal bijstanduitkeringen stijgt in Rotterdam minder hard dan in Amsterdam, Den Haag en Utrecht samen. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Rotterdam die in het bezit zijn van NRC. In 2015 en 2016 nam het aantal uitkeringen in Rotterdam toe met 1,7 procent. In de andere drie grote steden lag dat percentage gemiddeld op 8,6.

Veel gemeenten hebben te maken met een toename in het aantal bijstandsuitkeringen. Dat komt volgens het CBS door de instroom van asielzoekers uit Syrië, de aangescherpte eisen voor Wajong-uitkeringen en de verhoogde pensioenleeftijd.

Kassen

Dat de stijging in Rotterdam relatief meevalt, heeft volgens een woordvoerder van de gemeente drie oorzaken:

  • Veel bijstandsgerechtigden konden aan het werk in verschillende reïntegratieprojecten, bijvoorbeeld in kassen in het Westland.
  • De gemeente probeert er samen met het UWV voor te zorgen dat mensen op tijd een baan vinden, voor ze de bijstand in moeten.
  • Er wordt extra gehandhaafd: Rotterdam onderzocht per jaar drieduizend dossiers en beëindigde bij vijftien procent daarvan de uitkering omdat die niet rechtmatig was.

Wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken, Leefbaar Rotterdam) benadrukt vrijdag in het Financieele Dagblad hoe belangrijk het is de stijging van het aantal uitkeringen te beperken:

“De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand. [...] Anders gezegd, van iedere zeven euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en mensen met een uitkering te wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Dichte deur

Het percentage waarmee het aantal uitkeringen toeneemt mag in de andere drie grote steden samengenomen 8,6 procent zijn - de gemeente Amsterdam laat aan persbureau ANP weten dat de stijging daar ook slechts 2,1 procent bedroeg. Iets waar wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken, SP) ‘heel trots’ op is. “Rotterdam houdt de deur dicht voor mensen die geen baan hebben, Amsterdam begeleidt mensen naar werk. Het is maar waar je voor kiest.”

Utrecht kondigde vorige week een proef aan met een zogeheten regelarme bijstand. Een paar honderd bijstandsgerechtigden ontvangen twee jaar lang een uitkering waaraan minder verplichtingen verbonden zijn. Dat zou hen sterker moeten stimuleren terug te keren op de arbeidsmarkt. Ook in Amsterdam zijn plannen voor dergelijke experimenten.

Lees ook: Geen ‘tegenprestatie’ in de bijstand? Dan géén vrijheid’
    • Vincent Sondermeijer