Rob Bauer wordt nieuwe hoogste militair

Bauer is de plaatsvervanger van Middendorp, die sinds juni 2012 de hoogste militair van Nederland is.

De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair van Defensie en geeft leiding aan de militairen en burgers van de marine, landmacht en luchtmacht.
De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair van Defensie en geeft leiding aan de militairen en burgers van de marine, landmacht en luchtmacht. foto Evert Jan Daniels/ANP

Viceadmiraal Rob Bauer wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten. Hij volgt later dit jaar generaal Tom Middendorp op, zo maakte de ministerraad vrijdag bekend.

Bauer is sinds 2015 de plaatsvervanger van Middendorp. In deze functie is Bauer tevens voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven (met VNO-NCW) en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De Commandant der Strijdkrachten is de hoogste militair van Defensie en geeft leiding aan de militairen en burgers van de marine, landmacht en luchtmacht. Wanneer Bauer, die zal worden bevorderd tot luitenant-admiraal, het commando gaat overnemen, wordt later bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend wat generaal Middendorp gaat doen.

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen De nieuwe baas van het Leger, op rechts, Rob Bauer. https://t.co/iSTs5YdK2X

Lees ook: Hoogste militair: ‘Tijd om te investeren in de krijgsmacht’

Middendorp

Middendorp, die sinds juni 2012 de hoogste militair van Nederland is, sprak vorig jaar in een interview met NRC over de problemen binnen de krijgsmacht. Volgens hem was de Nederlandse krijgsmacht verrast door grote internationale ontwikkelingen zoals de opkomst van IS, de Russische annexatie van de Krim en de Arabische Lente. Het is volgens hem daarom tijd “om in de krijgsmacht te investeren”.

Nederland geeft nu 1,14 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie (8,7 miljard euro). Daarmee zit Nederland onder het NAVO-vereiste van 2 procent. Minister Hennis (Defensie, VVD) zei eerder dat ze toe wil werken naar het Europees gemiddelde. Daarvoor heeft haar departement 2,3 miljard euro meer nodig.

    • Maarten Back