Referendum

Ruime meerderheid Tweede Kamer voor Oekraïneverdrag

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met de ratificatie van het Oekraïneverdrag. Tijdens een hoofdelijke stemming kreeg het verdrag donderdag de steun van 89 Tweede Kamerleden, 55 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Na tien maanden debatteren heeft het kabinet op het allerlaatste moment voor het verkiezingsreces het verdrag nog door de Kamer gekregen. Of het verdrag ook daadwerkelijk geratificeerd zal worden, hangt af van de Eerste Kamer, later dit jaar. Daar is het kabinet afhankelijk van enkele CDA-senatoren. Die partij stemde in de Tweede Kamer tegen. Bij het referendum in april wees 61 procent van de opgekomen kiezers het verdrag af. Strikt genomen kan het kabinet verwijzen naar de referendumwet waarin staat dat de uitspraak niet bindend is. (NRC)

    • Maarten Back