Nederlandse abortusboot vastgehouden in Guatemala

De organisatie Women on Waves zou alle vergunningen hebben om in het land te mogen verblijven en zegt dat de boot illegaal wordt vastgehouden.

Foto Johan Ordonez / AFP

De marine van Guatemala houdt de Nederlandse abortusboot van Women on Waves vast. De zeilboot, waarop abortussen worden uitgevoerd buiten de territoriale wateren van landen waar dat verboden is, kwam woensdag aan in de haven van Quetzal aan de Pacifische kust toen er binnen enkele uren beslag op werd gelegd, schrijft de organisatie in een verklaring op haar website.

Women on Waves zou alle vergunningen hebben om in het land te mogen verblijven, en schrijft dat de kleine zeilboot van 15 meter illegaal wordt vastgehouden. De organisatie hoopt dat de boot binnen enkele uren weer verder mag. Volgens de BBC is de Guatemalteekse marine door president Jimmy Morales opgedragen om “menselijk leven en de wetten van het land” te beschermen.

In het overwegend Katholieke Guatemala is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder op het spel staat. Volgens Women on Waves zouden er daarom meer dan 60.000 illegale abortussen per jaar in het land plaatsvinden, vaak door mensen die er niet voor zijn opgeleid.

De organisatie reist met een arts de wereld rond om vrouwen vroeg in hun zwangerschap mee te nemen voor een abortus aan boord van de zeilboot buiten territoriale wateren. Volgens het internationaal zeerecht geldt dan de wetgeving van de vlag die het schip voert, in dit geval dus die van Nederland waar abortus toegestaan is. Women on Waves had het verblijf in Quetzal afgestemd met lokale actiegroepen die strijden voor abortusrechten van vrouwen in Guatemala.

Het is de eerste keer dat de organisatie Guatemala aandoet. “De behoefte aan abortus is vele mate groter dan wat wij met één zeilboot kunnen doen. Het is ook een middel om aandacht te vragen voor de vrouwenrechten die geschonden worden in Guatemala”, licht een woordvoerder van Women on Waves toe.

Persconferentie

In de verklaring schrijft de organisatie dat ze na aankomst bezig waren met een persconferentie toen er beslag werd genomen op het schip. De bemanning zit vast op de zeilboot, en er mag niemand van en aan boord. In totaal zitten er zes bemanningsleden op de boot, onder wie een Nederlander. “Deze acties hebben niet alleen geen legale gronden, maar zijn ook een serieuze inbreuk op het VN-zeerechtverdrag, de vrijheid van meningsuiting, en het recht op vrije beweging van Guatemalteekse burgers.”

Het is niet de eerste keer dat Women on Waves in een dergelijke situatie zit. In 2004 werd er ook beslag gelegd op een boot in Portugal. De organisatie spande een juridische procedure aan bij het Europees hof en mocht uiteindelijk haar werk hervatten.

Lees ook: De abortusboot: een nobel initiatief of imperialisme van het foutste soort?

De acties van Women on Waves zijn wel vaker in opspraak gekomen. In 2012 deed het schip met een bezoek aan Marokko voor het eerst een islamitisch land aan, waarna er in Nederland een felle discussie uitbrak over de intenties van de organisatie.