‘Met insecten valt niet te communiceren’

Het nieuwe thema van de NRC Fotowedstrijd voor de maand maart is ‘Dier’

Chrysochroa Rajah, thaise juwelenkever, kop-schouder potret.
Chrysochroa Rajah, thaise juwelenkever, kop-schouder potret. Peter Lipton

Fotograaf en NRC-beeldredacteur Peter Lipton heeft een voorliefde voor het fotograferen van kikkers en insecten. „Ik was in Ecuador bij een instantie die duizenden kikkers redde van vergiftigde omgevingen. Waanzinnig mooie beesten zijn dat, maar nog best lastig te fotograferen: ze springen alle kanten op.”

„Ik had er een ministudiootje gebouwd. Soms keek je dan door je camera met zo’n hele grote macrolens, zag je de kikker, drukte je op de knop, keek je weer – was-ie ineens verdwenen! Uiteindelijk vond je hem dan vier meter verderop weer terug, in een hoekje tegen het plafond geplakt. En zie hem dan maar weer eens te pakken te krijgen.”

Insecten fotograferen is weer een compleet andere uitdaging. „Soms zijn ze al dood, dan is het vrij eenvoudig. Maar levende insecten, daar valt dus ook niet mee te communiceren, zoals dat bij een huisdier nog wél enigszins kan. Meestal zien ze je als een bedreiging en vluchten weg. Als fotograaf moet je dus heel langzaam bewegen, zodat je niet dreigend overkomt. En vooral zorgen dat je op een goede plek staat – dus niet midden in een termietennest, zoals mij eens overkwam.”

Torynorrhina flammea violeta,onderdeel van de Scarabee familie,. Peter Lipton

Verliefde apen

Lipton heeft ook grotere, wilde dieren voor de lens gehad, zoals olifanten en apen. Maar vooral die laatste, op een opvangplek midden in het oerwoud, lieten zich niet makkelijk fotograferen. „Je weet nooit hoe ze reageren. De ene keer worden ze verliefd op jouw gloednieuwe lens van duizend euro en zetten ze hun tanden erin, en de andere keer willen ze juist dat je weggaat en word je aan alle kanten ondergepist.”

Altijd maar wachten

Maar of je nu kikkers, insecten, apen of huisdieren fotografeert, het belangrijkste waarover je als fotograaf moet beschikken is: geduld. „Altijd maar wachten op het juiste moment – tot het dier jou aankijkt, bijvoorbeeld. Dat geeft een foto meteen een heel andere lading dan een dier dat van je wegkijkt. Het is het verschil tussen een portret- en een paparazzifoto.”

Persoonlijkheid

Nog een tip van Lipton voor degene die zijn huisdier wil fotograferen: „Laat de persoonlijkheid van je dier zien. Dus niet: kijk eens wat een mooie kat ik heb, maar bedenk wat jouw kat bijzonder maakt en probeer dát te vangen. En: ga voorzichtig om met flitslicht. Sommige dieren reageren daar totaal niet op, zoals een kikker. Maar vooral kleinere zoogdieren kunnen daar behoorlijk van schrikken.”

U kunt uw ‘Dier’-foto’s inzenden tot vrijdag 31 maart 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.