Maar één extra getuige in zedenzaak Cosby

Twaalf andere vrouwen, die zouden moeten aantonen dat de komiek een geschiedenis heeft van seksueel misbruik, mogen niet opgevoerd worden als getuigen.

Foto Mark Makela / Reuters

Er mag maar één extra getuige worden opgevoerd in de rechtszaak tegen Bill Cosby. Dat heeft een rechter in Philadelphia vrijdag besloten, meldt persbureau AP. Twaalf andere vrouwen, die zouden moeten aantonen dat de Amerikaanse acteur en komiek een geschiedenis heeft van seksueel misbruik, mogen niet getuigen tegen Cosby.

De verdediging van Cosby had bezwaar aangetekend tegen het opvoeren van nieuwe getuigen. De verklaringen zouden vaag zijn, en Cosby zou als rijke bekendheid een makkelijk doelwit zijn voor vrouwen die uit zouden zijn op zijn geld. De rechter stemde op één getuige na met het bezwaar in.

In juni begint het proces tegen de 79-jarige Cosby. Hij is aangeklaagd door Andrea Constand, die zegt dat ze in 2004 door de acteur gedrogeerd en aangerand is in zijn landgoed vlakbij de stad Philadelphia. De verklaring van de extra getuige zal de aanklacht van Constand sterker maken. Cosby heeft altijd gezegd dat Constand had ingestemd met wat zij omschrijft als aanranding.

Een vergelijkbare aanklacht van een andere vrouw maakt die verdediging minder geloofwaardig. De getuige, waarvan de naam niet bekend is, zegt in 1996 door Cosby te zijn aangerand in Los Angeles.

Vijftig vrouwen

De Amerikaanse aanklager heropende de zaak in 2015 toen uit vrijgegeven documenten bleek dat Cosby eerder had toegegeven dat hij over een periode van vijftig jaar jonge vrouwen gedrogeerd en aangerand had. Er kwamen zo’n vijftig vrouwen naar buiten dat ze aangerand zouden zijn door Cosby. Dertien daarvan wilde de aanklager opvoeren als getuigen.

Lees ook: Vrouw ziet af van rechtszaak tegen Bill Cosby

Vergelijkbare verhalen

Alle vrouwen die sinds de ontwikkeling van het schandaal naar voren zijn gekomen omschrijven een vergelijkbare geschiedenis. Cosby werd vrienden met ze, en was soms zelfs een mentor voor ze. Vervolgens nodigde hij ze vaak bij hem thuis uit, drogeerde hij ze met drugs of wijn en misbruikte ze. Cosby, lang bestempeld als ‘America’s Dad’, was totdat het schandaal naar voren kwam decennialang een van de populairste gezichten op de Amerikaanse televisie.

    • Christiaan Paauwe