Leicester ontslaat kampioenstrainer – ‘onvergeeflijk, onverdedigbaar en triest’

Ook voor de coach die vorig seizoen een van de grootste stunts uit de voetbalgeschiedenis verwezenlijkte, blijken de wetten van het voetbaltrainerschap onontkoombaar. Nog geen tien maanden na het onwaarschijnlijke kampioenschap van Leicester City in de Engelse Premier League heeft het bestuur van de club uit de East Midlands het vertrouwen in trainer Claudio Ranieri opgezegd.

De Thaise vicevoorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha noemde het ontslag van de 65-jarige Italiaan „de moeilijkste beslissing” die hij heeft genomen sinds zijn familie zeven jaar geleden de club overnam. „Maar verandering is noodzakelijk.”

In Britse media ontstak een storm van verontwaardiging. BBC-presentator Gary Lineker, supporter en oud-speler van Leicester, noemde het ontslag donderdagavond „onverdedigbaar, onvergeeflijk en hartverscheurend triest”. Het kampioenschap van de club was vorig seizoen het sprookje van de underdog in de rijkste competitie van Europa. Bookmakers keerden 5.000 pond uit voor wie aan het begin van dat seizoen een pond in had gezet op een landstitel voor The Foxes, die twee jaar geleden maar net aan degradatie waren ontsnapt.

Maar na de titel is de ploeg dramatisch ingestort. Leicester City moet vrezen voor degradatie. Wel of niet op het hoogste niveau spelen is zeker in Engeland van groot financieel belang: bij degradatie verdampen tientallen miljoenen aan tv-inkomsten. In die zin is het ontslag van Ranieri niet onlogisch, al werd hij door zijn verdiensten als onaantastbaar gezien.