Kabinet moet alle MH17-verslagen vrijgeven

De rechter geeft de NOS, RTL en De Volkskrant gelijk in een zaak die ze hadden aangespannen tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Foto: Martijn Beekman/ANP

De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat het kabinet alsnog alle verslagen moet vrijgeven van vergaderingen van ministers over de ramp met vlucht MH17.

De rechter oordeelde in een zaak die de NOS, RTL Nieuws en De Volkskrant gezamenlijk hadden aangespannen. Van de rechtbank moet het ministerie van Veiligheid en Justitie de documenten binnen zes weken openbaar maken.

Het ministerie weigerde de stukken vrij te geven, omdat ze buiten het Wob-verzoek van de drie genoemde media zouden vallen of omdat er sprake was van persoonlijke beleidsopvattingen.

Lees ook: Rechtszaak over ██████ documenten ███████ MH-17 die minister wil ████████████

Maar de rechtbank had vorig jaar in een tussenuitspraak al de openbaarmaking van een groot aantal documenten bevolen en stelt nu dat het ministerie daar grotendeels gehoor aan heeft gegeven, maar dat ook nog het nodige ontbreekt:

“Onder andere de verslagen van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing heeft de minister nog niet verstrekt aan RTL, De Volkskrant en de NOS. De rechtbank oordeelt dat de minister dit alsnog moet doen.”

Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws is dit een uitspraak die de zaak MH17 ver overstijgt:

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein #pt Dit is dus echt een belangrijke, principiële uitspraak. Niet alleen inzake #MH17 maar sowieso voor uitgangspunt openbaarheid #wob

Het ministerie kan nog in beroep gaan bij de Raad van State, maar heeft nog niet laten weten dat te gaan doen.