Japanse cultregisseur Seijun Suzuki (93) overleden

Hij stond bekend om zijn surrealistische stijl en brutaal gebruik van kleur en popmuziek.

Suijin Suzuki in 2001.
Suijin Suzuki in 2001. Foto Gabriel Bouys/AFP

De Japanse filmmaker Seijun Suzuki, het meest bekend van zijn cultfilms Tokyo Drifter (1966) en Branded to kill (1967), is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Japanse filmstudio Nikkatsu deze week bekend. Hij overleed vorige week maandag aan de gevolgen van een chronische longziekte.

Zijn carrière begon Suzuki in 1948 bij studio Shochiku als assistent-regisseur. Over zijn tijd daar zei hij: „Ik was een melancholische dronkaard, en het duurde niet lang voordat ik bekendstond als een vrij waardeloze assistent.” In 1954 maakte hij de overstap naar Nikkatsu. Tussen 1956 en 1967 maakte Suzuki daar veertig films, voornamelijk yakuza-films, over de Japanse maffia. Kenmerkend voor de films is een surrealistische stijl, brutaal gebruik van kleur, popmuziek en de combinatie van geweld en humor.

In 1967 wees de studio hem de deur, omdat zijn films te experimenteel zouden zijn geworden. Tien jaar zat Suzuki vervolgens zonder werk. Pas in 1977 ging hij weer aan de slag, opnieuw bij Shochiku, de studio waar hij begonnen was.

Inspiratie

In de jaren negentig kwam het internationale succes voor Suzuki. Een reizend retrospectief onder de naam Branded to Thrill en het verschijnen van een bijbehorend boek en DVD-set droegen daaraan bij. Vanaf dat moment had de regisseur ook buiten Japan een trouwe schare volgers. Jim Jarmusch, Baz Luhrmann en Quentin Tarantino zouden de regisseur regelmatig als voorbeeld hebben genoemd. Filmmaker Damien Chazelle, die op dit moment succes oogst met La La Land, liet tegenover persbureau AFP weten:

„Ik heb me laten inspireren door Tokyo Drifter van Seijun Suzuki, mijn film is een soort stiekem eerbetoon.”

Tot op hoge leeftijd bleef Suzuki films maken. Zijn laatste film, Princess Rakoon, kwam uit in 2005. De regisseur was toen 82 jaar.

Over zijn oeuvre was Suzuki nuchter. In een interview met The Guardian zei hij: „Films maken draait voor mij alleen om geld verdienen, het is niet leuk. Het is gewoon een beroep.”