Geheime creditcard doet voormalige IMF-baas de das om

M/v in het nieuws De Spaanse oud-minister Rodrigo Rato moet de cel in omdat hij met geld smeet van een bank die door de Spaanse overheid gered moest worden.

Foto REUTERS

Rodrigo Rato (67) verloor al veel van zijn waardigheid toen hij in april 2015 als een crimineel met een hand in zijn nek voor zijn woning in de statige Madrileense wijk Salamanca in een auto werd gestopt voor verhoor. Nu, twee jaar later, is de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds en vice-premier van Spanje veroordeeld tot een celstraf van vier jaar een zes maanden voor onder meer het misbruiken van een creditkaart van de bank Bankia.

Het zal pas op maandag duidelijk worden of Rato direct de gevangenis in gaat of dat hij – net als de zwager van koning Felipe VI – op vrije voeten mag blijven tot zijn hoger beroep heeft gediend. De geboren Madrileen heeft altijd verklaard onschuldig te zijn. Behalve Rato zijn nog 64 anderen veroordeeld in het schandaal dat in Spanje bekend staat als las tarjetas black, oftewel ‘de zwarte creditcards’.

Rato was van 2010 tot aan het faillissement directeur van Bankia. De bank werd door een forse kapitaal injectie gered door de overheid, maar zo’n tweehonderdduizend rekeninghouders die bankaandelen bezaten raakten destijds hun geld kwijt. Twee jaar na het vertrek van Rato kwam naar buiten dat tientallen bestuurders van Bankia gebruik hadden gemaakt van geheime creditcards. Daarmee kochten ze luxe producten voor zichzelf. Rato zou zo een bedrag van 99.055 euro hebben uitgegeven. In totaal is er van 2003 tot 2012 circa 12,5 miljoen euro besteed via de kaarten. Dit bedrag moet door de veroordeelden inclusief rente worden terugbetaald.

Kopstuk Partido Popular

Rato komt uit een rijke textielfamilie die haar kapitaal verdiende in de noordelijke provincie Asturië. Via het bedrijfsleven kwam hij in de politiek terecht. Rato groeide uit tot één van de kopstukken van de conservatieve Partido Popular. Van 1996 tot 2004 was hij achtereenvolgens minister van Economie en vice-premier van Spanje onder de toenmalige premier José Maria Aznar. Rato werd enige tijd als kandidaat voor het premierschap gezien, maar Aznar wees Mariano Rajoy daarvoor aan.

Rato maakte in 2004 de overstap naar het IMF in Washington, waar hij de hoogste baas werd. Op deze prestigieuze post kreeg de Spanjaard echter minder voor elkaar dan hij voor ogen had. Na drie jaar trok Rato zich om privéredenen terug als directeur van het fonds. Hij werd opgevolgd door de Fransman Dominique Strauss-Kahn, die later eveneens in opspraak zou komen.

Eenmaal terug in Madrid werd Rato aangewezen om Caja Madrid te besturen. In 2011 vormde hij deze bank samen met een aantal anderen om tot de fusiebank Bankia. Daarna ging het snel mis. Nu Rato wegens gesjoemel is veroordeeld tot de cel is hij zijn goede reputatie definitief kwijt.

    • Koen Greven