Brieven

Gebedsgenezing en kwakzalverij

Homeopathie geneest geen kanker

Kamille, homeopathie. Getty Images
Kamille, homeopathie. Getty Images

Het is wonderlijk. Er zijn mensen die in gebedsgenezing geloven en homeopathie als kwakzalverij afwijzen. Er zijn ook mensen, zoals brievenschrijfster Wilma Wijkmans, die in homeopathie geloven en gebedsgenezing als kwakzalverij zien. In de brief van Wijkmans (NRC 22/2) kunnen we lezen dat artsen met homeopathie bij mens en dier „zulke goede resultaten” bereiken.

Voorts kunnen we lezen dat men in India „al jaren succesvol is bij de aanpak van kanker door middel van homeopathie”. Nu is voor iedere trouwe lezer van de wetenschapsbijlage van NRC zonneklaar dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van homeopathie.

Hoe zou het ook kunnen met verdunningen die op een druppel in de oceaan neerkomen.

Ik gun in de wereld van de alternatieve geneeskunde iedereen zijn hobby’s. Maar suggereren dat homeopathie kanker kan genezen is kwalijk. Vreemd om deze suggestie onweersproken te lezen in een krant die pal staat voor de wetenschap.