Fors lagere omzet Fugro door slechte oliemarkt

De bodemonderzoeker heeft te kampen met slechte marktomstandigheden, De begin vorig jaar fors gedaalde olieprijs is daar debet aan.

Een vrachtwagen van Fugro voor het kantoorgebouw in Leidschendam.
Een vrachtwagen van Fugro voor het kantoorgebouw in Leidschendam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bodemonderzoeker Fugro heeft vorig jaar flink last gehad van de lage olieprijs. De omzet van het bedrijf nam daarom in fors af, zo blijkt uit vrijdag gepresenteerde jaarcijfers. Lag die over geheel 2015 nog op 2,3 miljard euro, vorig jaar was dat bijna 1,8 miljard.

Fugro heeft net als Boskalis, de andere grote Nederlandse speler in deze sector, last van slechte marktomstandigheden in de offshore-olie- en - gassector. Het bedrijf is sterk afhankelijk van opdrachten uit deze moeilijke markt. De olieprijs daalde begin vorig jaar fors als gevolg van een overaanbod. Bedrijven schrapten daardoor opdrachten of stelden deze uit.

Onder de streep resteerde dan ook een nettoverlies van ruim 308,5 miljoen euro tegenover een min van 373 miljoen euro in 2015. De brutowinstmarge verslechterde, onder druk van concurrentie op de markt waarop Fugro zich bevindt, van 4,8 procent in 2015 naar 0,5 procent een jaar later.

Banen schrappen

Fugro schrapte de afgelopen jaren duizenden banen, en sloot vorig jaar verdere ontslagen in 2017 niet uit. Daarvan is vooralsnog geen sprake, hoewel topman Paul van Riel die mogelijkheid opnieuw benadrukt in een toelichting op het jaarverslag.

Fugro zal naar eigen zeggen in de eerste helft van het jaar last zal blijven houden van de slechte marktomstandigheden in de offshore-olie- en -gassector. Langzaamaan herstelt de olieprijs zich echter weer iets, wat op termijn ook tot nieuwe orders voor de bodemonderzoeker kan leiden.