‘Expositie Vermeer in Louvre gaat aan eigen succes ten onder’

In drie verschillende talen staat bij de entree van het Louvre dat er geen toegangskaartjes meer zijn: “Complet! Sold out! Reservas agotadas!”

Urenlang wachten om vervolgens snel de zaal doorgejaagd te worden. De expositie met schilderijen van Johannes Vermeer in het Louvre dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan, schrijft de Franse krant Le Figaro. Voor het eerst in de geschiedenis stelt het museum een tijdslimiet in voor het bekijken van werken.

In drie verschillende talen staat bij de piramide die de entree tot het Louvre vormt dat er geen toegangskaartjes meer zijn voor de tentoonstelling: “Complet! Sold out! Reservas agotadas!”. Het museum vraagt iedereen van tevoren een ticket te reserveren.

Twitter avatar MuseeLouvre Musée du Louvre Make your reservation at the ticket office under the Pyramid on the day of your visit. https://t.co/HilUL0a9QZ

Toen de expositie op woensdag geopend werd trok die gelijk al een recordaantal van 9000 bezoekers. En ook op de tweede en derde dag stonden er ellenlange rijen voor het museum. Er mogen maximaal 250 bezoekers tegelijkertijd de zaal Napoleon in waar de werken van Vermeer hangen, met ‘Het melkmeisje’ als grootste trekpleister.

Het rond 1658 geschilderde doek ‘Het melkmeisje’ wordt zelden uitgeleend door het Rijksmuseum en nog nooit eerder aan het Louvre. Het schilderij was in 1966 voor het laatst te zien in Parijs, toen in Musée de l’Orangerie.

In het Louvre zijn op dit moment twee tentoonstellingen met Nederlandse kunst: ‘Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst’ en een expositie van schilderijen uit de collectie van het Amerikaanse stel Thomas en Daphne Kaplan.

    • Arjan Meesterburrie