Foto Khalid Amakran

‘Een hater kan veel effect op je hebben’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar.

Als iets niet mag, mag het niet

„Mijn ouders zijn in veel opzichten heel relaxed. Ik heb een vriendje, sinds vier maanden. Daar kan ik makkelijk over praten. Ze doen ook niet raar als hij er is. Ik moet wel stipt op tijd thuis zijn, negen uur. Met de tijd ben ik wel blij, maar als het heel leuk is mag ik dus niet nog een half uurtje blijven hangen. Als iets niet mag, mag het ook niet. Het Netflix-wachtwoord: mag ik niet. Dat klinkt heel heftig maar ze willen gewoon niet dat ik verslaafd raak. Ik mag pas na 5 uur tv kijken, dat is altijd zo geweest. Bij anderen mag het vaak eerder, maar ik maak daar niet meer zo’n ding van.”

Bespreekzone

„Hoge cijfers zijn belangrijk voor mij. Ook voor mijn ouders. Als je opeens allemaal onvoldoendes gaat halen, roepen ze je wel even bij zich. Mijn broer haalt een 7 terwijl hij ook een 8 kan halen, ik wil echt gaan voor die 8. Laten zien: ik kan het. Cijfers zijn wel altijd een druk. Het is vervelend als je opeens een 4 haalt voor iets wat je wel goed hebt geleerd. Dat is dit jaar nog niet gebeurd; ik heb wel drie vijven gehaald. Ik vind het belangrijk voor mezelf om goed over te gaan. Niet dat je in de bespreekzone komt, dat ze denken: die kan helemaal geen vwo.”

Foto Khalid Amakran
Khalid Amakran

Niet dat ik mezelf push

„Turnen doe ik al heel lang, dit is mijn zevende jaar. Ik train drie keer per week. Als een wedstrijd goed ging en ik eindig goed zeg ik toch: het was een slechte wedstrijd als ik gewoon wéét dat ik beter kan. Niet dat ik mezelf heel erg push om het goed te doen, ik heb er wel vrede mee. Bij zangles – een keer per week – mag ik zelf liedjes uitkiezen. Ik kies meestal popsongs; wat in is of wat ik ontdekt heb op Spotify. Zingen is gewoon heel leuk.”

Beledigingen zijn meestal grapjes

„Vriendinnen posten weleens een foto in bikini – dat vind ik niet heel slim want het blijft altijd op internet staan. Een hater kan veel effect op je hebben. Een keer stond onder een foto van iemand anders: ‘Je bent echt gay. Ga dood’. Beledigingen zijn bij ons meestal grapjes, daar lach je gewoon om, maar als je op social media uit het niets zoiets zegt dan is het echt haat. Je ziet dan wel dat iedereen in de groep daar wat van zegt: ‘Doe dit niet, het is vet lullig’.”

Meedoen? Mail naar pubers@nrc.nl.