‘Duitsland tapte jarenlang buitenlandse journalisten af’

De blijkt uit documenten die in handen zijn van Der Spiegel. Het zou gaan om journalisten van onder meer de BBC.

Meldkamers van de Duitse inlichtingendienst BND in Zuid-Duitsland.
Meldkamers van de Duitse inlichtingendienst BND in Zuid-Duitsland. Foto Peter Kneffel/EPA

De Duitse inlichtingendienst BND heeft jarenlang grote aantallen buitenlandse journalisten afgeluisterd. Dat meldt het Duitse Spiegel Online vrijdag op basis van documenten die het inzag. De Duitse tak van Verslaggevers Zonder Grenzen spreekt van “een ongehoorde aanval op de persvrijheid”.

Het zou gaan om journalisten van onder meer de BBC, Reuters en The New York Times. Ten minste vijftig telefoonnummers, e-mailadressen en faxnummers van buitenlandse journalisten en redacties werden vanaf 1999 in de gaten gehouden. In het geval van de BBC ging het, naast journalisten in Afghanistan, Pakistan en Nigeria, ook om telefoon- en faxnummers van het hoofdkwartier in Londen. Andere nieuwsorganisaties die werden afgetapt kwamen uit Koeweit, Zimbabwe, Libanon, India, Nepal en Indonesië.

Afluisterpraktijken van de Duitse inlichtingendienst zijn extra pikant, omdat Duitsland in 2013 met verontwaardiging reageerde op het mogelijk afluisteren door de Verenigde Staten van de mobiele telefoon van Bondskanselier Angela Merkel. De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn werd hierop ontboden. De minister van Binnenlandse Zaken De Maizière sprak toen zijn ongeloof uit: “Ik had niet verwacht dat dit door de Amerikanen werd gedaan.”

Donderdag verscheen Merkel als laatste getuige voor een parlementaire commissie die de afluisterpraktijken door de VS onderzoekt.

Lees ook: Ophef onder Duitse journalisten om afschaffen vertrouwelijkheid

Eerder deze week ontstond er ophef onder Duitse journalisten toen een rechter bepaalde dat Bondskanselier Angela Merkel openbaar moet maken met welke journalisten ze vertrouwelijke achtergrondgesprekken voert en waarover die gesprekken gaan.