Door Brexit daalt netto-migratie, landbouwsector wordt ongerust

Het Brexitreferendum vorig jaar lijkt in het Verenigd Koninkrijk tot een uitstroom van mensen te hebben geleid. Dat valt op te maken uit de statistieken die het Office for National Statistics donderdag presenteerde.

In 2016, het jaar loopt van september tot september, emigreerden 323.000 mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn 26.000 meer dan in 2015. Ook besloten minder mensen naar het Verenigd Koninkrijk toe te komen. In 2016 waren dat er 596.000. Dat zijn 23.000 nieuwe migranten minder dan in 2015. Het gevolg is dat netto-migratie, dus immigranten minus emigranten, voor het eerst in twee jaar onder de driehonderdduizend dook. In 2016 bedroeg netto-migratie 273.000.

Voor overtuigde Brexiteers, die wensen dat het Verenigd Koninkrijk na uittreden weer een eigen migratiebeleid kan voeren, zal dit bewijs zijn dat hun aanpak werkt: in aanloop naar een Brits visum- en werkvergunningbeleid kiezen mensen ervoor niet te komen of huiswaarts te keren. Opmerkelijk is dat 39.000 mensen uit Oost- en Midden-Europa vertrokken, een derde meer dan in 2015. In de landbouwsector klinkt al gemor: er zijn te weinig arbeidskrachten beschikbaar om te oogsten.

Tegelijkertijd proberen steeds meer mensen uit EU-lidstaten die al langer in het Verenigd Koninkrijk wonen een permanente verblijfsstatus te krijgen. In 2015 dienden 92.289 EU-burgers een dergelijk verzoek in. Vorig jaar waren dat er 201.287. Ongeveer 70 procent van de aanvragen werd goedgekeurd. Er zijn 3 tot 3,5 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

    • Melle Garschagen