‘Dood alle honden die een mens of dier ernstig verwond hebben’

Vechthonden Incidenten met agressieve honden komen steeds vaker voor. De overheidsadviseur wil maatregelen, maar een verbod op rassen gaat te ver.

Honden die ernstig letsel veroorzaken door het bijten van mens of een ander dier, moeten direct worden afgemaakt. Dat staat in een nieuw advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA). Hij had de raad, denktank voor dierbeleid van het ministerie, vorig jaar gevraagd om een zienswijze op het houden van „hoogrisicohonden”. Dat gebeurde na enkele bijtincidenten.

De RDA schrijft aan het kabinet dat van het laten inslapen van honden na beten met ernstig letsel tot gevolg „een sterke preventieve werking” uitgaat. Andere mogelijke maatregelen voor hoogrisicohonden zijn verplicht kort aanlijnen en muilkorven in losloopgebied. Ook zouden eigenaren ervoor moeten zorgen dat honden niet van hun terrein kunnen ontsnappen. Hondenbescherming en Dierenbescherming spreken van steeds meer incidenten, maar een landelijke registratie ontbreekt nog.

Vorige maand raakte een man in het Noord-Brabantse Wernhout gewond toen twee van zijn eigen honden hem aanvielen. Zijn vrouw schoot beide dieren dood met een pistool. Dezelfde maand schoot een agent in Leeuwarden een agressieve hond dood; het dier was met twee andere honden ontsnapt van een bedrijventerrein en had voorbijgangers aangevallen.

Tot 2008 gold voor ‘agressieve honden’ een speciale regeling, waarbij honden van bepaalde rassen niet gefokt of verkocht mochten worden. Die was ingesteld nadat in de jaren 90 kinderen waren doodgebeten door pitbullterriërs. De regeling werd afgeschaft toen bleek dat die geen effect had op de hoeveelheid incidenten met honden.

Onderdeel van het gezin

De discussie over ‘vechthonden’ is „oprecht emotioneel”, stelt de raad vast. Een bijtincident heeft niet alleen grote impact op het slachtoffer, maar ook op de eigenaar van de hond, die het dier vaak als onderdeel van het gezin ziet. De raad noemt onaanvaardbaar gedrag van honden zorgelijk voor het welzijn van zowel mens als dier.

Vanuit maatschappij en politiek klinkt zo nu en dan de roep om een verbod op het houden en fokken van hoogrisicohonden. Fokkersverenigingen zeggen dat ze juist incidenten proberen te voorkomen door zorgvuldig te fokken, en dat de meeste honden die betrokken zijn bij incidenten geen stamboom hebben.

De raad adviseert nu om experts een lijst te laten opstellen van „rassen, kruisingen en lookalikes met een hoog bijtrisico”. De lijst zou regelmatig moeten worden bijgewerkt. Een verbod op bepaalde rassen gaat de raad te ver. Wel zou er een meldpunt moeten komen waar burgers anoniem hun bezorgdheid kunnen uiten over een hond in de buurt.

Eigenaren van bijtende honden krijgen mogelijk ook te maken met maatregelen; bijvoorbeeld een verbod op het houden van dergelijke honden na betrokkenheid bij twee incidenten. De raad stelt voor dat elke eigenaar van een hoogrisicohond een gehoorzaamheidscursus moet doorlopen bij een hondenschool.

Sommige gemeenten hebben nu al specifieke eisen opgesteld voor het houden van honden van bepaalde rassen. De raad pleit ervoor dat elke gemeente dat doet, en dat ze ervaringen met elkaar delen.

Staatssecretaris Van Dam reageert komende maand op het advies van de RDA, zegt een woordvoerder.