Boeken

Dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt

Racisme, kapitalisme en seksisme zijn traditionele waarden in de VS. Wie goed leest, weet wat hij kan verwachten, of vrezen.

 • lev

  ●●●●●

  Lev Tolstoi: Anna Karenina

  Vertaler Hans Boland heeft Anna Karenina 140 jaar na zijn voltooiing opnieuw tot leven gewekt en er een eigentijdse roman van gemaakt. Zijn levendige aanpak zou elke vertaler tot voorbeeld moeten strekken. Lees de recensie van Michel Krielaars: ‘Anna Karenina met een Nederlandse ziel

  Vert. Hans Boland. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 1022 blz. € 57,50.

 • Lees ook: Literaire nachtmerries is het tijdperk Trump - The Plot Against America en 1984 zouden de wereld van Donald Trump verklaren. De literatuur is echter geen medicijnkast. Andere romans bieden meer duiding.
 • hans2

  ●●●●

  Hans Boland: Hij kan me de bout hachelen met zijn vorstendommetje

  Bolands keuzes zijn weloverwogen, zo blijkt uit het begeleidende boekje Hij kan me de bout hachelen met zijn vorstendommetje. Over Anna Karenina en de kunst van het vertalen, dat hij ter gelegenheid van zijn vertaling schreef en waarin hij overtuigend rekenschap aflegt van zijn daden Lees de recensie van Michel Krielaars: ‘Anna Karenina met een Nederlandse ziel

  Over Anna Karenina en de kunst van het vertalen. Pegasus, 128 blz. € 17,50.

 • tonnus

  ●●●●●

  Tonnus Oosterhoff: Ja Nee

  In de nieuwe bundel van P.C. Hooftprijswinnaar Tonnus Oosterhoff staan worden geen gewone verhalen. verteld.
  Hij overlaadt de lezer met informatie en laat ons hard op zijn volgende regel botsen. Lees de recensie van Obe Alkema: ‘Er is meer, anders was hier geen rand

  De Bezige Bij, 96 blz. € 17,99.

 • Lees ook: Inwisselbare visitekaartjes - Vier lijsttrekkers schreven elk een boek over hun drijfveren in de politiek. Alles komt goed, zeggen ze.
 • erik

  ●●●●●

  Erik Jan Harmens: Pauwl

  Harmens beschouwt Pauwl ‘in tegenstelling tot eerder werk’ als fictie. Laten we het er op houden dat Harmens zijn draai als fictieschrijver nog moet vinden, want het resultaat lost de hooggespannen verwachtingen nauwelijks in. Lees de recensie van Sebastiaan Kort: ‘Een autist met een inwendig vulkaantje

  Lebowksi, 170 blz. € 19,99.

 • bert

  ●●●●●

  Bert Wagendorp: Masser Brock

  In de opvolger van zijn succesroman Ventoux schetst Volkskrant-columnist Bert Wagendorp het leven en de twijfels van een klassieke journalist. Het resultaat is een overvolle roman. Lees de recensie van Arjen Fortuin: ‘Wat is waarheid nog in dit land?

  Atlas Contact, 416 blz. € 19,99.

 • Lees ook: De onvoorspelbare kiezer - De veelheid aan partijen die deelnemen aan de verkiezingen van 15 maart a.s. wordt geduid als opnieuw een bewijs van de crisis waarin de democratie verkeert. In werkelijkheid valt het allemaal nogal mee, zo blijkt uit een aantal boeken over kiesgedrag.
 • rudie

  ●●●●

  Rudie Kagie: Hopman

  Het openhartige tweede deel van de memoires van deze journalist is vooral een persoonlijke zoektocht naar de mensen die in zijn leven deden wat ze deden. Lees de recensie van Gretha Pama: ‘Wie maakten journalist Rudi Kagie tot wie hij is?

  Een memoir. Prometheus, 296 blz. € 22,50.