Borgen maakt comeback, in Carré

Borgen op toneel

De succesvolle marathonvoorstelling Borgen wordt deze zomer vier keer in Carré gespeeld.

Foto Reyer Boxem

Borgen komt terug. De succesvolle marathonvoorstelling van het Noord Nederlands Toneel naar de gelijknamige tv-serie staat deze zomer vier keer in theater Carré in Amsterdam. De herneming is een huzarenstuk: de groots gemonteerde, negen uur durende voorstelling met dertig acteurs kan in Carré door 1200 toeschouwers per avond worden bezocht, een verdubbeling van de capaciteit tot dusver.

Borgen was vorig seizoen dé hitproductie van het jaar. NRC gaf vijf sterren en noemde de voorstelling een ‘verpletterend spektakel.’ Vertrekkend regisseur Ola Mafaalani van het NNT werkte twee jaar aan haar magnum opus, waarin veertien afleveringen van de eerste twee seizoenen achter elkaar worden gespeeld, met steeds vijf minuten pauze ertussen. Omdat Mafaalani de ervaring van het binge-kijken naar de schouwburg wilde vertalen wisselt het publiek steeds van plek en verzorgt het theater een bijpassend menu dat deels in de zaal kan worden genuttigd. Praktisch nogal een puzzel, aldus Carré-directeur Madeleine van der Zwaan: „Wij zijn natuurlijk een flink maatje groter dan reguliere theaters.”

Trailer Borgen


Vooral de vele ultrakorte pauzes maken het logistiek ingewikkeld. Aan elke voorstelling werken circa 113 mensen cast en crew mee. In de voorbereidingen werd gekeken naar het aantal in- en uitgangen van de zaal, de capaciteit van de keukens van Carré en natuurlijk het aantal wc’s. Eventueel kan nog worden gewerkt met mobiele keukens op de laad- en losplek. Maar Carré heeft veel ervaring met complexe monsterproducties, zegt Van der Zwaan: „Circus, dat is pas echt ingewikkeld. Dan storten we de zaal vol zand en hebben we 35 paarden in het pand.”

Lees ook de recensie: Borgen op toneel verpletterend spektakel

Theatersensatie

Het is bijzonder dat Carré zo’n grote, gesubsidieerde theaterproductie programmeert. „Uit commerciële overwegingen hoef je dit niet te doen – het is een duur project. Maar Borgen was een theatersensatie, en het zou zonde zijn om die niet terug te halen.” Wat de productie kost wil Van der Zwaan niet zeggen. De prijs van een kaart bedraagt, wisselend per rang, 99, 109 en 119 euro, inclusief 30 euro voor het diner. Dat is iets meer dan in de reguliere schouwburg.

Lees ook: Het interview met regisseur Ola Mafalaani

De laatste paar jaar programmeert Carré mondjesmaat meer ‘serieus’ toneel: gesubsidieerde gezelschappen als Wunderbaum en Mugmetdegoudentand speelden er eerder, en tijdens het Holland Festival is Obsession met Jude Law van Toneelgroep Amsterdam er te zien. Van der Zwaan: „Die scheidslijn tussen gesubsidieerd en niet-gesubsidieerd theater is onzin. Wat heeft de toeschouwer aan dat onderscheid? Die wil gewoon geraakt worden door bijzondere producties. De theatersector denkt nog te veel in hokjes, terwijl het onze gezamenlijke taak is een zo groot en breed mogelijk publiek te bereiken.”

Borgen in Theater Carré: 1, 2, 15 en 16 juli. Inl.: carre.nl
    • Herien Wensink