bier

Griekse bierbrouwer eist schadevergoeding van Heineken wegens ‘misbruik van machtspositie’

Foto iStock

Heineken heeft een schadeclaim van ten minste 100 miljoen euro ontvangen van de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery (MTB). Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Het moet zich nu daarvoor bij rechtbank in Amsterdam verantwoorden. MTB heeft in Griekenland circa 6 procent van de biermarkt in handen en is vooral bekend van zijn biermerk Vergina. De brouwer gaat naar eigen zeggen al bijna twintig jaar gebukt onder de dominantie van Athenian Brewery. Athenian Brewery kreeg eind 2015 al een boete van 31,5 miljoen euro van de Griekse mededingingsautoriteit. De belangrijkste brouwer van Griekenland zou de concurrentie in het land jarenlang hebben gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers. (ANP)