Belastingdienst mag kentekencamera’s niet gebruiken

Die gebruikte de fiscus om privégebruik van een auto van de zaak aan te tonen. De Hoge Raad oordeelt dat dit een inbreuk op de privacy van betrokkenen is.

Foto: Robin Utrecht/ANP

De Belastingdienst mag geen gebruik maken van beelden van kentekencamera’s om privégebruik van een auto van de zaak aan te tonen. Dat oordeelt de Hoge Raad in drie zaken op vrijdag, die werden aangespannen door burgers.

De rittenregistraties van die drie belastingplichtigen werden niet geaccepteerd door de Belastingdienst, doordat de fiscus achter tegenstrijdige informatie was gekomen. Op basis van foto’s van de kentekencamera’s zou blijken dat zij met hun dienstauto op andere locaties waren geweest dan zij doorgaven. Daarop spanden de betrokkenen rechtszaken tegen de Belastingdienst aan.

Volgens de Hoge Raad zijn de acties van de Belastingdienst een inbreuk op het privéleven. De Raad oordeelt dat het niet gaat om een enkele waarneming in openbare ruimte, maar het jarenlang systematisch verzamelen en vastleggen van de gegevens. Dat is volgens de rechter grondwettelijk niet toegestaan.

Een woordvoerder van Belastingdienst zegt over de uitspraak tegen NRC:

,,We hebben kennis genomen van de uitspraak en moeten ons hieraan houden. Wel gaan we naar andere mogelijkheden zoeken om de controle voort te zetten. Op welke wijze kan ik nog niet zeggen.”

Een zaak die volledig was gebaseerd op foto’s van de camera’s is daarom door de Hoge Raad afgedaan. De twee andere zaken zijn doorverwezen naar andere gerechtshoven voor verdere beoordeling.