Auto-industrie

Autoconcern PSA heeft grootse plannen met Opel

Een Opel Corsa in de General Motors-fabriek in Eisenach, Duitsland.
Een Opel Corsa in de General Motors-fabriek in Eisenach, Duitsland. Foto Jochen Eckel/Bloomberg

Het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën wil samen met Opel „Europees autokampioen” worden. Dan is wel een stevige sanering bij Opel nodig, zei topman Carlos Tavares donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. PSA probeert Opel los te weken bij het Amerikaanse General Motors (GM). „Dit bedrijf heeft hulp nodig”, aldus Tavares over zijn verlieslijdende Duitse branchegenoot. Hij heeft vergelijkbare kostenbesparingen voor ogen die al bij Peugeot en Citroën zijn doorgevoerd. Vorige week werd bekend dat Peugeot in gesprek is met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak. Zo kan de op een na grootste autofabrikant van Europa ontstaan. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium. De Fransen zouden bereid zijn circa 1,9 miljard euro te betalen voor Opel, dat onder de vlag van PSA zelfstandig kan blijven opereren. In 2016 heeft PSA een winst behaald van bijna 1,7 miljard euro. (ANP/Bloomberg)