Opinie

    • Auke Kok

Asscher in het Vondelpark

AT5 is een kleine omroep met weinig geld, dat wordt een thuiswedstrijd: mogelijk dacht Lodewijk Asscher dat toen hij zich dinsdag liet schminken voor de rubriek Park Politiek. Het zal hem zijn tegengevallen. De lokale omroep AT5 mag dan niet groot en sterk zijn, eerder braaf en gezellig, het interview was van landelijk niveau. De uitstekend geïnformeerde en vasthoudende interviewer Ronald Olsthoorn onthaalde zijn stadgenoot Asscher bijna op een uitwedstrijd. Niks ons-kent-ons, heel verfrissend.

Alleen leek de PvdA-lijsttrekker en vroegere wethouder van Amsterdam dat maar langzaam door te krijgen. Tegen de achtergrond van een grauw Vondelpark bleef Asscher zijn interviewer minzaam aankijken en hem tutoyeren als een buurjongen, terwijl Olsthoorn de ene scherpe vraag na de andere op hem afvuurde en dat telkens met een afstandelijk „u”.

Voor Asscher is te hopen dat hij zich de komende weken beter, en vooral scherper, presenteert dan afgelopen dinsdag in het Vondelparkpaviljoen. Eigenlijk kwam hij nauwelijks verder dan bleke oneliners als „ik sta voor mijn verhaal” en „ik ben eerlijk tegen de mensen”. Ook hoopte hij stemmen te winnen door glimlachend te reppen van „solidariteit” en „opkomen voor mensen die het moeilijk hebben”.

Tja. Mogelijk had een Amsterdamse peiling hem week gemaakt. Volgens die peiling zou de PvdA haar vroegere nummer 1-positie in de gemeenteraad weer herwinnen, zij het nipt voor GroenLinks, en sterker nog: op de vraag wie van de lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen premier moet worden, gaf 18 procent van de geënquêteerden zijn zegen aan Asscher. Alexander Pechtold kreeg 15 procent en Mark Rutte 14 procent.

Maar de bulk van de mensen moet nog beslissen en de vroegere wethouder (2006-2012) kon ook moeilijk ontkennen dat zijn PvdA er landelijk beroerd voorstaat. Ter illustratie daarvan kwamen enkele teleurgestelde PvdA-stemmers uit Noord in beeld, en wat deed Asscher? Zijn interviewer verwijten dat hij expres vier negatieve geluiden op een rij had gezet. De media overal de schuld geven is weliswaar trendy, maar dan moet je dat wel stevig doen, niet slapjes zoals Asscher nu bij AT5. Het gaf Olsthoorn de mogelijkheid er vliegensvlug tussen te komen met de opmerking dat hij in Noord nog veel meer van zulke mensen had gesproken.

Wat deed Asscher? Zijn interviewer verwijten dat hij expres vier negatieve geluiden op een rij had gezet

Waarop Asscher maar weer volhardde in zijn steile domineeshouding en hij zijn interviewer nog nadrukkelijker met „jij” aansprak.

Hoe anders was dat toen Asscher de uiterst populaire wethouder van onderwijs was en je hem erg Amsterdams op zijn papafiets met op het voorwiel een zwart krat, en op het achterwiel twee kinderzitjes met uitgeklapte stepjes door de stad kon zien fietsen. Deftig-intellectueel, maar toch helemaal zichzelf onder het gewone volk. Bijna huilend zwaaide de gemeenteraad hem uit toen hij minister in het kabinet Rutte II werd. Nu sprak hij de Amsterdammers weer eens toe en dat deed hij zo top-down en zo vlak, dat je hem in de rauwe politieke cultuur van 2017 extreem weinig kans geeft er een succes van te maken. Dat legde AT5 dan toch maar bloot.

Auke Kok is schrijver en journalist.

    • Auke Kok