‘Alle beeldschermen zijn weg uit onze slaapkamer’

Spitsuur Sara Liesker (40) en Björn Offerhaus (47) zijn „echte familiemensen”. Tijd met hun drie kinderen gaat boven vrienden en de telefoon. Hij is investment manager in haar bedrijf, maar ze praten bijna nooit over werk. „Thuis is thuis.”

Sara: „Ik was gelijk van top tot teen verliefd. We stonden binnen een kwartier te zoenen.” Björn: „Duurde het nog zolang?”
Sara: „Ik was gelijk van top tot teen verliefd. We stonden binnen een kwartier te zoenen.” Björn: „Duurde het nog zolang?” Foto David Galjaard

Björn: „In het weekend slaapt Sara meestal uit. Ik ben hockeycoach, dus ik heb jaren het team van de oudste getraind, en nu sta ik op zaterdag voor Benjamin langs het veld.”

Sara: „In die tijd ga ik naar de markt met Olivia om een rondje langs alle marktkramen te doen.”

Björn: „Met name met de kaasboer heeft Olivia een warme band.”

Sara: „En zodra we rond het middaguur allemaal thuis zijn, gaan we uitgebreid met z’n allen brunchen. En dan naar buiten. We wonen vlakbij het bos, en hebben een grote tuin. En met lekker weer gaan we fietsen. We zouden eigenlijk wel graag wat vaker in de weekenden met vrienden afspreken of samen uit eten gaan..”

Björn: „..maar dat lukt bijna nooit.”

Sara: „Omdat we zoveel werken staan in het weekend de kinderen centraal. Die gaan vrijwel altijd voor.”

Björn: „Zitten we op zaterdagavond weer in het pannenkoekenhuis.”

Sara: „Of kijken we met z’n allen Voice of Holland, en gaan we gourmetten. Dat vinden de kinderen superleuk. We zien vaak ook familie in het weekend, en mijn vader is een uitstekende kok. Dus op zondag schuiven we regelmatig bij mijn ouders aan.”

Björn: „We zijn familiemensen, dat geven we ook mee aan de kinderen.”

Verliefd

Sara: „We hebben elkaar leren kennen via internet. Het duurde een paar weken voordat we hadden afgesproken, maar ik kwam binnen in de bar, en was gelijk van top tot teen verliefd. We stonden binnen een kwartier te zoenen.”

Björn: „Duurde het nog zolang?”

Sara: „En binnen een paar weken woonden we samen, dat ging vliegensvlug.”

Björn: „We werken inmiddels ook vanuit hetzelfde kantoor.”

Sara: „Ik heb mijn bedrijf zes jaar geleden met mijn vader opgericht, daarvoor was ik advocaat. Het gebeurde zo vaak dat ik halverwege een procedure moest stoppen omdat de klant mij niet meer kon betalen, dat ik daar mijn werk van heb gemaakt: investeren in rechtszaken. Inmiddels hebben we 15 mensen in dienst, en ben ik een tweede bedrijf begonnen.”

Björn: „Ik heb vroeger bij Mees Pierson gewerkt, was general banker. Daarna ben ik zelf gaan ondernemen en ik werk daarnaast als investment manager in bedrijven, onder andere in die van Sara.”

Sara: „Maar we zien elkaar niet veel op werk, Björn is er lang niet iedere dag. We hebben het ook zelden over werk met elkaar, het is juist wel lekker om thuis over andere dingen te hebben. Je hoofd leeg te maken.”

Björn: „Ik ga op woensdagavond daarom ook altijd hockeyen, soms schaatsen of wielrennen.”

Sara: „Ik loop twee of drie keer in de week hard, en ik rijd paard. In de zomer ’s ochtends, in de wintertijd in het weekend.”

Beeldschermen

Sara: „Wij hebben sinds kort alle apparaten weggehaald uit de slaapkamer. De tv is weg, en zelfs de mobieltjes liggen niet meer bij ons in de kamer aan de lader.”

Björn: „Geen schermen meer.”

Sara: „Ik had gelezen dat je dan rustiger slaapt, doordat je geen last hebt van de straling van de apparaten. Het is echt heerlijk, ik merk een enorme verbetering. Ik werd altijd een paar keer in de nacht wakker, sliep onrustig, maar nu niet meer.”

Björn: „Sowieso zijn wij niet heel erg van de mobieltjes en social media.”

Sara: „Ik heb mijn mobieltje pas 8 jaar, dus ik ben sowieso laat met zulke dingen. Ik heb er geen moeite mee om mijn telefoon thuis te laten liggen als ik vrij ben. Of in mijn tas te laten als ik een notificatie krijg. De kinderen zeggen dan: ‘Mam, je telefoon gaat!’, maar ik vind het op zo’n moment gewoon niet belangrijk. Ik wil het niet die prioriteit geven in mijn leven en daarin ook een voorbeeld voor de kinderen stellen. Ik heb ook geen Facebook, en alleen social media voor werk: Twitter en LinkedIn.”

Björn: „We zijn nooit overtuigd geraakt van de reden om wel mee te doen met Facebook of Instagram. Ik hoor liever over een vakantie van een vriend dan op internet zijn vakantiefoto’s te zien. Als ik iemand wil bereiken, doe ik dat met WhatsApp of mijn telefoon.”

Oppas

Björn: „Hoe we ons drukke leven organiseren? We appen elkaar, en maken af en toe ruzie als we op dezelfde avond een afspraak willen inplannen, haha. Nee, dat gaat altijd wel goed. Zodra een van ons een afspraak maakt, appen we die naar elkaar en zetten we het in de agenda.”

Sara: „Het komt wel voor dat we allebei op het laatste moment zeggen: morgenavond ben ik er trouwens niet. Ik heb iedere week wel een of twee zakelijke verplichtingen ’s avonds.”

Björn: „Maar jouw ouders wonen vlakbij, en onze vaste oppas kan dan ook halsoverkop nog komen. Daar hebben we heel veel geluk mee.”

Sara: „Ja, doordeweeks hebben we een hele lieve oppasmoeder, waar de kinderen echt aan gehecht zijn. En ik werk op woensdagmiddag thuis, en ben er elke vrijdagmiddag. De oppas is ontzettend fijn, ook aan het huishouden hoeven we dankzij haar niet veel meer te doen.”

Björn: „Schoonmaken, de was: alles gebeurt. Alleen de tuin doen we nog zelf. Dat doe ik vaak op zondag: lekker buiten buffelen, met je verstand op nul.”

Sara: „De kinderen hebben wel de regel dat ze hun eigen speelgoed moeten opruimen en hun bed rechttrekken.”

Björn: „En boodschappen doen we zelf tussendoor, dan gaat een van ons na het werk even snel langs de supermarkt.”

Sara: „Koken doen we ook zelf, ik bijna elke dag. De oppas heeft al gezegd: ‘zal ik vaker koken?’. Maar dat hoeft niet van mij, want als ik zelf moet koken heb ik ook een stok achter de deur om op tijd van werk te vertrekken.”