Al eerder twee beveiligers van Wilders op non-actief

De twee zouden betrokken zijn geweest bij “financiële malversaties”, meldde minister Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) na de ministerraad.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Twee mensen “die actief waren rond de beveiliging” van PVV-leider Geert Wilders zijn in 2015 op non-actief gesteld. Dat zei minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) vrijdag na de ministerraad. De twee medewerkers van de Dienst Bewaking en Beveiliging (DBB), die de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis uitvoert, zouden verdacht zijn geweest van “financiële malversaties”. Volgens Blok is de veiligheid van Wilders niet in gevaar is geweest.

De twee beveiligers zijn twee broers van Marokkaans-Nederlandse komaf. Het gaat om Anouar en Omar El M. Ze werden in april 2015 gearresteerd in een onderzoek dat de FIOD deed naar vleesfraude. Volgens politiebronnen is het totaal onbegrijpelijk dat de arrestatie van de twee mannen nooit is gemeld bij Wilders. De leider van de PVV werd vanochtend pas geïnformeerd over de eerdere arrestaties in zijn beveiligingsdienst.

Wilders twitterde dat hij vrijdagochtend op de hoogte is gebracht van de zaak uit 2015 en zich opnieuw “kapotgeschrokken” is. Blok wilde na de ministerraad niet zeggen op welk moment Wilders op de hoogte is gebracht. “Wij informeren Wilders naar alle vermogen over de ontwikkelingen”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ik ben hierover vanmorgen geïnformeerd en ben me opnieuw kapotgeschrokken! https://t.co/mzkY1OK70I

Faris K.

Volgens het AD is de beveiliger van Wilders die afgelopen maandag werd opgepakt, Faris K., in 2008 veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het lekken van informatie. Faris K. werkte eind 2005 als politiemedewerker in het Utrechtse district Lekstroom. In dat jaar zou hij persoonsgegevens, strafrechtelijke onderzoeken, meldingen en openstaande zaken tegen drie personen aan iemand hebben doorgespeeld.

Faris K. werd gisteren door de Haagse rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Het OM kondigde aan beroep tegen de uitspraak te overwegen, maar kwam daar een dag later op terug. Verder stelt het OM vrijdag dat uit onderzoek “niet is gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie”. Wel zou K. de informatie “in privésfeer” hebben gedeeld.

Zijn advocaat Peter Plasman zei vrijdagvond in Nieuwsuur dat K. over zijn werk zou hebben verteld tegen twee vriendinnen op wie hij indruk wilde maken.

Campagneactiviteiten opgeschort

Wilders besloot donderdag zijn campagneactiviteiten op straat op te schorten, nadat het AD donderdagmiddag had bericht dat al eerder integriteitsonderzoek is gedaan naar agent Faris K. Die agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) werd begin deze week gearresteerd. De reden, zo meldde NRC, was dat hij informatie zou hebben doorgespeeld aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie.