Aangetroffen drugslab Leende op erf lokale CDA-bestuurder

Donderdag werd een groot drugslab voor de productie van zowel xtc als amfetamine op het erf gevonden.

Het drugslab dat donderdag werd aangetroffen.
Het drugslab dat donderdag werd aangetroffen. Foto ANP

Het grote drugslab dat donderdag in de Brabantse gemeente Leende werd opgerold, stond op het erf van de penningmeester van de lokale CDA-afdeling. Dat bevestigt Jos Vos, lokaal bestuurslid van de partij, vrijdag tegenover ANP.

De penningmeester is door het bestuur van het CDA Heeze Leende Sterksel direct op non-actief gesteld. De man raakte al eens eerder in opspraak: in september 2012 brandde een caravanstalling op het terrein volledig af. Uit onderzoek bleek dat op het terrein een hennepkwekerij was ingericht. De penningmeester was verdachte in de zaak, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld en mocht aanblijven in het CDA-bestuur.

Doorzoeking

De politie rolde het “zeer grote en professionele drugslab” donderdag per toeval op - er waren vermoedens dat er op de locatie een hennepkwekerij zou zijn. In een oplegger van een vrachtwagen die op het terrein stond werd inderdaad een “volledig ingerichte” hennepkwekerij aangetroffen, zonder de planten.

Bij verdere doorzoeking van het boerenerf werd vervolgens het drugslab aangetroffen in een loods, nadat een “typische geur” de politie op het spoor had gebracht. In het lab waren “vele duizenden liters” chemicaliën opgeslagen, bedoeld voor de productie van “zowel amfetamine als xtc”. De exacte inhoud van het drugslab wordt nog verder onderzocht.

Er zijn drie personen aangehouden, onder wie de CDA-politicus.