Willem Holleeder ontving post via zijn vorige advocaat

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw vragen gesteld over de relatie tussen advocaat Stijn Franken en cliënt Willem Holleeder.

Stijn Franken (links) met Holleeder op weg naar de rechtbank van Haarlem, in 2014. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een foutje, of opzet? Dat is de vraag nu via dagblad de Telegraaf naar buiten is gekomen dat in de cel van Willem Holleeder twee brieven zijn gevonden van een vrouw die niet bekend waren bij de beveiliging van de streng bewaakte gevangenis in Vught waar Holleeder gedetineerd is. De vondst van de brieven in het voorjaar van 2016 is opmerkelijk omdat alle post die Holleeder ontvangt wordt gescreend en geadministreerd. Uit het onderzoek dat naar de brieven wordt gedaan, blijkt dat ze via Holleeders toenmalige advocaat Stijn Franken bij Holleeder terecht zijn gekomen.

Excuses van advocaat Franken

„Het is een administratieve fout geweest”, zegt Sander Janssen, de huidige advocaat van Holleeder. „Voor de bespreking van de strafzaak is het normaal dat dossierstukken worden gekopieerd die vervolgens na controle door de bewaking aan de verdachte worden gegeven”, zo stelt Janssen.

„Daarbij zijn per ongeluk twee van die brieven mee gekopieerd.”

Volgens Janssen heeft Franken na de vondst van de twee brieven tekst en uitleg gegeven aan de deken van de orde van advocaten over het voorval en zijn excuses gemaakt. Janssen: „In de overdracht van het dossier heb ik gezien dat Franken daarvoor zijn excuses heeft gemaakt. Daarmee is de zaak voor zover ik weet afgedaan.”

De deken van de Orde van Advocaten, mr. Van Regteren Altena, bevestigt het verhaal van Janssen. Stijn Franken reageerde vanochtend niet op een verzoek om commentaar.

Brief van OM

Toch is er meer aan de hand. Het Openbaar Ministerie heeft, zo melden twee bronnen, recentelijk een brief gestuurd over het contact tussen Franken en Holleeder. Een woordvoerder van het OM wil dat bevestigen noch ontkennen maar de deken Van Regteren Altena bevestigt de ontvangst van een recente brief van het OM. Hij wil niet ingaan op de inhoud van die brief. „Daar kan ik geen mededelingen over doen. Wat ik wel kan zeggen is dat die nieuwe brief niet gaat over de kwestie met betrekking tot de post die vorig jaar in de cel van Holleeder is aangetroffen. Die zaak is afgehandeld.”

De relatie tussen Franken en zijn cliënt Holleeder leidde vorig jaar tot een tumultueus afscheid. Dat had te maken met het feit dat Franken in het verleden de ex-vriendin van Holleeder heeft bijgestaan die inmiddels belastende verklaringen tegen Holleeder heeft afgelegd. Op nadrukkelijk advies van de deken heeft Franken zich teruggetrokken als advocaat van Holleeder in de lopende strafzaak waarin Holleeder wordt beschuldigde van betrokkenheid bij vijf onderwereldmoorden.

Beschuldiging zus Holleeder

In twee andere, oudere zaken staat Franken Holleeder nog altijd bij en heeft hij ook nog altijd contact met Holleeder. De deken wil niet zeggen of de recente brief die hij van het Openbaar Ministerie heeft ontvangen met dat contact tussen Holleeder en Franken te maken heeft.

Willem Holleeders zus Astrid, zelf lange tijd strafrechtadvocaat, heeft verklaard dat haar broer zijn advocaten altijd heeft gebruikt. Een kwestie uit het najaar van 2014 speelt daarbij een belangrijke rol. Het gaat om het bekend worden van een nieuwe kroongetuige in het grote liquidatie-onderzoek Passage. Op het moment dat justitie meldde dat er een deal was met die kroongetuige, zocht Holleeder in panierk contact met Franken, omdat hij de verklaringen van die kroongetuige wil hebben. Astrid heeft van de gesprekken die zij op dat moment had met haar broer opnames gemaakt.

Uiteindelijk kreeg Holleeder via Franken binnen een dag toegang tot de verklaringen van die nieuwe kroongetuige.

Volgens het OM had Franken recht op die verklaringen omdat hij een andere verdachte bijstond in de Passagezaak. „Hij had echter geen recht op die verklaringen als raadsman van Holleeder”, aldus het OM. Holleeder was op dat moment nog geen verdachte in die zaak.

    • Jan Meeus