Opinie

    • Emilie van Outeren

De Haagse Stemming: Wilders complimenteus naar kabinet en Krol op een zijspoor

Over 20 dagen zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Haagse Stemming houdt je elke ochtend op de hoogte van de campagne. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, krijgt deze nog vroeger.

Geert Wilders’ veiligheid houdt de gemoederen bezig, maar zorgt ook voor vreemde verzoening. Niemand probeert er electoraal gewin uit te slaan, ook de PVV-leider niet. Henk Krols uitspraken over de AOW brengen hem binnen 50Plus in problemen. En daar willen andere partijen wél graag van profiteren. Lees ook een verhaal uit de binnenkamer over waar lijsttrekkers zich allemaal wel en niet voor lenen in campagnetijd. En luister onze nieuwe podcast over Wilders.

SERIEUS: Een criminele Marokkaans-Nederlandse agent, de politieke verantwoordelijkheid van VVD-bewindslieden en de kwetsbaarheid van zijn eigen veiligheid. Het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) heeft alle ingrediënten voor Wilders om politiek gewin uit te slaan, zeker in campagnetijd. Moord en brand schreeuwen, de minister van Justitie en de premier naar de Kamer roepen, een twitterstorm creëren; het behoorde allemaal tot de mogelijkheden. Maar na zijn initiële schok toen hij het nieuws via NRC moest vernemen en een gesprek met Rutte en Blok, meldde Wilders gisteren: “Deze serieuze zaak wordt gelukkig ook serieus door het kabinet opgepakt.” Het vriendelijkste wat hij misschien wel ooit over dit kabinet gezegd heeft.

Luister ook naar onze podcast Haagse Zaken: Geert Wilders

Taboe: Voor het kabinet is het een kwetsbare situatie: het is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn grootste criticus, schrijft politiek verslaggever Thijs Niemantsverdriet. De andere lijsttrekkers vinden het vreselijk dat een collega-politicus al twaalfenhalf jaar geen privéleven meer heeft, en spraken collectief schande, maar ze willen hem niet tot martelaar maken. Niemand heeft er dus baat bij een campagnenummer van de kwestie te maken. De stilte past ook in een afspraak aan het Binnenhof: hoe groot de politieke meningsverschillen ook zijn, praten over bedreigingen en beveiliging is taboe. Wel staat de screening van leden van de DBB ter discussie.

DE IMPLOSIE VAN KROL: Hoe ze het bij 50Plus strategisch bedacht hadden is een raadsel. Dinsdag verspreidde de partij een rapportje met een alternatieve doorrekening van de eigen AOW-plannen die aantoont dat die niet te combineren zijn. De AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 kán, maar dan moeten AOW’ers wel op hun staatspensioen gekort worden. Pas vandaag komt er een persconferentie over de financiële gevolgen en morgen nog een presentatie van de hoogleraar die de door de partij bestelde doorrekening maakte. Maar intussen heeft Henk Krol al onherstelbare schade aangericht. In een eerste reactie op het rapport gaf hij dinsdag toe dat de AOW-leeftijd verlagen niet kan zonder gevolgen voor AOW’ers zelf: “het is kiezen tussen een aantal kwaden”.

65Plus: Hoe populair het verlagen van de AOW-leeftijd ook is, de hardcore achterban van 50Plus heeft er niets aan. De meeste aanhangers zijn de pensioenleeftijd al (lang) gepasseerd: die hebben niets te winnen met een verlaging van de leeftijd, maar heel veel te verliezen als hun staatspensioen wordt bevroren. Binnen de partij is daarom grote onrust ontstaan, schrijft De Telegraaf. In een video ter damage control zegt de partijleider dat hij de AOW toch wel “welvaartsvast” kan maken, maar hij mag op de persconferentie vandaag het woord niet meer voeren. Dat doen senatoren Jan Nagel en Martin van Rooijen. Krols televisieoptreden van vanochtend is ook afgezegd. Volgens Nagel heeft Krol “misschien niet helemaal goed commentaar gegeven”.

Oprechtheidskrediet: Elsevier meldde gisteren ook nog dat Krol gesjoemeld had met zijn leaseauto en loog over zijn opleiding. De boete van bijna 5.000 euro die de fiscus hem oplegde voor privégebruik van zijn Lexus zou echter weer zijn ingetrokken. Maar zijn cv op de site van de Tweede Kamer moest hij aanpassen: hij heeft niet op het gymnasium maar op de hbs gezeten in de jaren 60. Volgens politiek columnist Tom-Jan Meeus heeft Krol zijn “oprechtheidskrediet al eerder volledig verspeeld”. En wie de meeste kans maakt hem zijn 10 gepeilde zetels af te pakken? Geert Wilders.

DEBATSOAP: Ze wilden bij EenVandaag niet in debat met Klaver, zowel Asscher als Roemer had daarvoor bedankt. „Onze tegenstanders zitten op rechts, niet op links”, liet Asschers woordvoerder destijds weten. „We willen in debat met VVD en PVV, niet met SP of GroenLinks.” Maar nu debatteren ze op 10 maart toch, tegen elkaar. Zonder Jesse Klaver dus. Dat Asscher dit nu alsnog doet, is “iets tussen ons en EenVandaag”, aldus de woordvoerder.

PGB: Staatssecretaris Martin van Rijn moet zich in een algemeen overleg vanmiddag verantwoorden voor de pgb-crisis. Al is voor een motie van wantrouwen al een plekje in de plenaire zaal gereserveerd om half zes. Gisteren beloofde hij een nieuwe “publieke organisatie” op te richten die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de persoonsgebondenbudgetten op zich zal nemen. Die moet ook een gebruiksvriendelijke website beheren waar patiënten met een pgb makkelijker hun budgetten kunnen aanvragen en beheren. Daar wordt al twee jaar om gevraagd, en geruzied.

WAT WIJ LEZEN
:

Vloggen helpt niet: Circa 850.000 achttienplussers mogen voor het eerst landelijk stemmen bij deze Tweede Kamerverkiezingen. Als ze allemaal naar de stembus gaan, zijn ze goed voor 13 zetels. Maar doen ze dat ook? Politiek verslaggever Titia Ketelaar sprak met jongeren en zocht uit wat hen kan verleiden.

Campagnestratego: Lijsttrekkers - de meesten althans - gaan graag met elkaar in debat als er kiezers te winnen zijn. Maar als het te kolderiek wordt, of ze alleen worden ingezet om een publiek te entertainen, bedanken ze vaak, schrijft politiek verslaggever Annemarie Kas. Via Whatsapp overleggen campagneleiders waar hun kopstukken zich wel en niet voor lenen. Hoe kleiner de partij, des te meer ze toe bereid zijn, lijkt het.

Trumps leermeester?: Ook Politico interviewde de broer van Wilders, voor een artikel over diens radicalisering. En noemt Geert: “The man who invented Trumpism.”

WAT WIJ LUISTEREN: Een nieuwe NRC-podcast, Haagse Zaken, ditmaal over Geert Wilders. Tom-Jan Meeus en Enzo van Steenbergen vertellen over de mens en de leider Wilders.

WAT WIJ VOLGEN: De allerlaatste Kamerdag voor het verkiezingsreces, met het pgb-debat en het debat over jihadisten. Dijksma moet de Kamer uitleggen waarom ze die onvolledig heeft geïnformeerd over steun van Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen. En weet 50Plus op de persconferentie iets van de schade te herstellen?

QUOTE VAN DE DAG

“Ik reageer niet op kwesties inzake mijn veiligheid en de actualiteit. Deze serieuze zaak wordt gelukkig ook serieus door het kabinet opgepakt.”

Geert Wilders op Twitter over het criminele lek rond zijn beveiliging.

    • Emilie van Outeren