Voorlopige cijfers

Dijsselbloem: begrotingsoverschot van 200 miljoen euro

De Nederlandse overheid heeft een financiële meevaller: dankzij hogere belastinginkomsten dan verwacht en lagere uitgaven in 2016 telt het kabinet een begrotingsoverschot van 200 miljoen euro. In de Najaarsnota van 2016 werd nog rekening gehouden met een begrotingstekort van 3,1 miljard euro (0,4 procent van het bbp). „Goed nieuws”, schreef Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdagochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op voorlopige cijfers. Dijsselbloem zegt nog geen inschatting te kunnen geven van de effecten op de uitgaven voor 2017. Het Centraal Planbureau zal eind maart, na de verkiezingen, een nieuw plan publiceren. Ook Duitsland had een begrotingsoverschot in 2016: bijna 24 miljard euro: zo’n 0,6 procent van het bbp. (NRC)